Kapital / IZVJEŠTAJI

Cijene proizvođača više na domaćem, niže na stranom tržištu

26.11.2018. 08:19 / Izvor: SRNA

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu Republike Srpske u oktobru u prosjeku su više za 0,6 odsto u odnosu na septembar, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po namjeni potrošnje, u oktobru u odnosu na septembar cijene energije u prosjeku su bile više za 1,3 odsto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju bile više za 0,2 odsto.

Cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku su niže za 0,4 odsto, dok su cijene kapitalnih proizvoda kao i cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku ostale na istom nivou.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Srpske na stranom tržištu u oktobru u odnosu na septembar u prosjeku su bile niže za 0,8 odsto.

Posmatrano po namjeni potrošnje, u oktobru u odnosu na septembar cijene energije u prosjeku su imale povećanje od 1,4 odsto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju bile su više za 1,1 odsto.

Cijene intermedijarnih proizvoda u oktobru prosjeku su niže za 1,5 odsto u odnosu na septembar, dok su u tom uporednom periodu cijene kapitalnih proizvoda bile niže za jedan odsto.

U oktobru u odnosu na septembar cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku ostale na istom nivou. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital