Commerzbank očekuje više nenaplativih kredita

15.02.2013. 11:17 / Izvor: seebiz.eu
Commerzbank očekuje više nenaplativih kredita

Drugi po veličini njemački zajmodavac Commerzbank objavio je u petak da će u ovoj godini staviti na stranu nešto više novca za pokrivanje nenaplativih kredita budući da se gospodarsko okruženje pogoršava.

Drugi po veličini njemački zajmodavac Commerzbank objavio je u petak da će u ovoj godini staviti na stranu nešto više novca za pokrivanje nenaplativih kredita budući da se gospodarsko okruženje pogoršava. "U 2012. ispunili smo preduvjete za preustroj banke. Početne mjere postižu ciljani učinak ali nema sumnje da nas čeka još puno posla", kazao je izvršni direktor Martin Blessing.

Ovog je mjeseca Commerzbank izvijestio da joj se neto dobit u 2012. smanjila na šest milijuna eura, sa 638 milijuna eura koliko je iznosila u istom razdoblju godine ranije. Rezervacije za loše kredite porasle su na gotovo 1,7 milijardi eura, s 1,4 milijarde eura. Banka je dobila 18 milijardi eura državne pomoći u jeku financijske krize a sada su upozotili da očekuju dodatne troškove. Tako u prvom ovogodišnjem tromjesečju očekuju rashod od oko pola milijarde eura povezano s planiranim ukidanjem 4.000 do 6.000 radnih mjesta do 2016.

Nedavni podaci pokazali su da se njemačko gospodarstvo smanjilo u četvrtom tromjesečju više nego na vrhuncu financijske krize 2009. Većina ekonomista očekuje ipak rast aktivnosti u prvom tromjesečju ove godine, iako slab. Commerzbank je objavio kako očekuje da će smanjena neizvjesnost dovesti do oživljavanja njemačkog gospodarstva već početkom ove godine i stvoriti dobre šanse za njegov snažan rast u 2014.

Banka nije objavila detaljniju prognozu rezultata u 2013.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital