Commerzbank planira 6000 otkaza

24.01.2013. 13:18 / Izvor: Business.hr
Commerzbank planira 6000 otkaza

Banka će ukinuti četiri do šest tisuća radnih mjesta koja zahtijevaju rad na neodređeno vrijeme, a točan broj utvrdit će u razgovorima s predstavnicima radnika, zakazanima za početak veljače.

 

Druga po veličini njemačka banka Commerzbank objavila je da do 2016. namjerava smanjiti broj zaposlenih za do 12 posto kako bi smanjila troškove i preustrojila posrnuli odjel za poslovanje s građanima. Banka će ukinuti četiri do šest tisuća radnih mjesta koja zahtijevaju rad na neodređeno vrijeme, a točan broj utvrdit će u razgovorima s predstavnicima radnika, zakazanima za početak veljače.

Trenutno Commerzbank zapošljava 56 tisuća radnika na razini grupe, od čega njih 49 tisuća na neodređeno. Kako bi se prilagodila novom poslovnom okruženju u poslovanju s građanima, Commerzbank će produljiti radno vrijeme u poslovnicama i tražit će od zaposlenih da rade u smjenama i na različitim lokacijama, rekao je neimenovani upućeni izvor.

Nekim će radnicima plaće biti smanjne, a neke će usluge biti prepuštene podizvođačima, dodao je izvor. Kao i ostalim europskim bankama, i Commerzbanku glavobolju zadaju niske kamate, troškovi postrožene regulative i klijenti neskloni riziku u uvjetima dužničke krize u eurozoni. "Rezovi su dramatični, opsežniji od onih koji su provedeni za vrijeme integracije Dresdner Banka", konstatirao je jedan predstavnik radnika, aludirajući na spajanje dvije banke 2009.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital