Da li je tržište Kosova izgubljeno za BiH?

21.11.2019. 11:44 / Izvor: Glas Srpske
Da li je tržište Kosova izgubljeno za BiH?

Pad izvoza, koji se mjeri desetinama miliona maraka, gubitak kupaca, ugovora i tržišta samo je dio štete koju domaća privreda trpi već godinu dana.

Pad izvoza, koji se mjeri desetinama miliona maraka, gubitak kupaca, ugovora i tržišta samo je dio štete koju domaća privreda trpi već godinu od kada su prištinske vlasti uvele takse od 100 odsto na svu robu iz BiH i Srbije.

Prištinske vlasti su početkom novembra prošle godine povećale porez za deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja grubo kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH vrijednost izvoza na tržište Kosova za devet mjeseci ove godine bila je 11,02 miliona maraka, što je za 90,4 odsto manje u odnosu na isti period lani, odnosno izvoz je pao za oko 100 miliona maraka.

"BiH na mjesečnom nivou na Kosovo izveze robu vrijednu oko 1,3 miliona maraka, što je za deset miliona manje u odnosu na period prije uvođenja taksi", naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori. Dodaju da su zbog ovih nameta najviše izgubili metalski sektor i agroindustrija.

"Najviše se izvozilo gvožđa i čelika, u prosjeku između 55 i 60 miliona KM godišnje, prerađevina mesa oko 15 miliona KM te mlijeka i mliječnih proizvoda oko deset miliona", ističu u Spoljnotrgovinskoj komori.

Prištinski nameti uticali su i na privredu Republike Srpske, s obzirom na to da je tržište Kosova bilo jedno od rijetkih na kojem je RS ostvarivala suficit. Prema podacima Privredne komore RS spoljnotrgovinska razmjena sa Kosovom u trećem kvartalu ove godine iznosila je svega 3,5 miliona KM. Vrijednost izvoza iznosila je 902.400 KM, dok je uvezena roba vrijedna 2,65 miliona KM.

"Došlo je do smanjenja izvoza iz RS u ovu članicu CEFTA za skoro 100 odsto, dok je uvoz povećan za 20 odsto. U robnoj razmjeni sa Kosovom Srpska je od januara do septembra ove godine ostvarila deficit od 1,75 miliona KM, dok je u istom periodu lani zabilježen pozitivan saldo robne razmjene od 30 miliona KM", naveli su u Privrednoj komori RS. Naglasili su da je pokrivenost uvoza izvozom u proteklom periodu iznosila 34 odsto, dok je u istom periodu lani dostizala skoro 1.500 odsto.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević ističe da su ovi nameti doveli gotovo do potpune blokade, jer su rijetke firme koje mogu da plate tolike namete i da i dalje budu konkurentne na tom tržištu.

"Za našu malu privredu svako tržište je veoma važno, posebno iz ugla preduzeća koja su bazirala izvoz na Kosovo. Jednom izgubljeno tržište se teško vraća, a privreda je u ovom slučaju kolateral političkih ciljeva", rekao je Blagojević za “Glas Srpske”. Dodao je da je nevjerovatno da iako je ovim potezom Prištine narušen međunarodni sporazum o slobodnoj trgovini, ni nakon godinu nema reakcije iz Brisela, koja bi ovakvu odluku stavila van snage.

"Sve ono što je bilo, bilo je preblago, mlako i nije dalo nikakav rezultat i to dovodi u pitanje postojanje ovakvih sporazuma. CEFTA nije propisala kaznene odredbe za onoga ko krši sporazum i u ovoj situaciji isplivali su svi nedostaci tog sporazuma", zaključio je Blagojević.

Prema podacima Privredne komore RS u trećem kvartalu ove godine u robnoj razmjeni Srpske sa Kosovom najzastupljenije je bilo povrće, pripremljeno ili konzervisano na drugi način osim u sirćetu ili sirćetnoj kiselini. Osim toga, na tamošnje tržište plasiran je i namještaj i njegovi dijelovi, kao i hljeb, peciva i kolači. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital