Darko Lakić: Za tri godine isplaćeno 18,7 miliona KM dividende

22.04.2014. 08:45 / Izvor: Nezavisne novine
Darko Lakić: Za tri godine isplaćeno 18,7 miliona KM dividende

Kako kaže Darko Lakić, direktor PREF-a, pored ostvarene dobiti od 7,4 miliona KM, značajna stvar je urađena u promjeni portfelja, jer su uspjeli da prodaju dosta akcija predezuća koje ne ostvaruju profit

Penzijski rezervni fond (PREF) RS nastavlja s ostvarivanjem dobrih rezultata.

Kako kaže Darko Lakić, direktor PREF-a, pored ostvarene dobiti od 7,4 miliona KM, značajna stvar je urađena u promjeni portfelja, jer su uspjeli da prodaju dosta akcija predezuća koje ne ostvaruju profit i da taj novac ulože u depozite i obveznice od kojih ostvaruju sigurne prihode od kamata.

Kakvi su poslovni rezultati PREF-a za 2013. godinu?

LAKIĆ: PREF od svog osnivanja ostvaruje dobiti i isplaćuje dividendu Fondu PIO RS. U 2013. godini ostvarili smo dobit u iznosu od 7,4 miliona KM i po osnovu toga prošle sedmice je isplaćena dividenda u iznosu od 6,8 miliona KM, a ukupna vrijednost isplaćenih dividendi u prethodne tri godine iznosi 18,7 miliona KM, i to je svakako najvažniji rezultat poslovanja.

Koliki su prihodi PREF-a?

LAKIĆ: Najveći uticaj na dobit PREF-a i dalje imaju prihodi od dividendi od preduzeća iz portfelja, koji su u 2013. godini iznosili 12,6 miliona KM, a od toga su prihodi od dividende "Telekoma Srpske" oko 10 miliona KM. Međutim, kao rezultat procesa restrukturiranja iz prethodne tri godine, prihodi od kamata u 2013. godini ostvarili su rast za 37 odsto i dostigli su iznos od 2,6 miliona KM. Ako se taj podatak uporedi s ukupnim troškovima poslovanja Društva za upravljanje, koji iznose manje od 700.000 KM, dobijemo da su godišnji troškovi poslovanja manji od četvrtine prihoda od kamata, što dovoljno govori o našem efikasnom upravljanju portfeljom PREF-a.

Da li ste u 2013. prodavali akcije iz svog portfelja?

LAKIĆ: U 2013. godini prodati su paketi akcija u 46 privrednih društava, u ukupnoj vrijednosti od šest miliona KM, što je bila prosječna godišnja vrijednost prodatih paketa i u prve dvije godine poslovanja. Dakle, prethodne tri godine prodavali smo akcije preduzeća koja ne ostvaruju profit i ne isplaćuju dividendu i taj novac uglavnom ulagali u depozite i obveznice od kojih ostvarujemo sigurne prihode od kamata. Time smo, pored povećanja likvidnosti i sigurnosti portfelja PREF-a, stvorili pretpostavke da i u narednim godinama očekujemo profitabilno poslovanje.

Kažete da ste kupovali obveznice, u koje obveznice najviše ulažete?

LAKIĆ: Najviše smo ulagali u obveznice koje je emitovala RS po osnovu duga za ratnu štetu i staru deviznu štednju i trenutna vrijednost tih obveznica u portfelju PREF-a je oko 27 miliona KM. Međutim, nabavna vrijednost tih obveznica je značajno manja. Mi smo, na primjer, značajne količine obveznica emitovanih po osnovu duga za ratnu štetu u toku 2011. godine kupovali po cijenama koje su bile ispod 40 odsto od nominalne vrijednosti, a danas na berzi te obveznice vrijede oko 70 odsto do nominalne vrijednosti. PREF je jedan od najvećih ulagača na Banjalučkoj berzi. U prethodne tri godine ukupno smo na berzi realizovali kupovnih i prodajnih transakcija u vrijednosti od oko 100 miliona KM.

Šta ima najveću vrijednost u portfelju PREF-a?

LAKIĆ: Na kraju 2013. godine, vrijednost imovine od kojih se ostvaruju prihodi od kamata, kao što su obveznice, depoziti, trezorski zapisi, dostigla je iznos od skoro 50 miliona. Od oko 200 miliona KM vrijednosti koje imamo u akcijama i udjelima u privrednim društvima koja nisu korporatizovana najveću vrijednost ima učešće PREF-a u "Telekomu Srpske", koje po tržišnim cijenama iznosi oko 75 miliona KM i učešće u vlasništvu deset preduzeća iz "Elektroprivrede RS", čija je tržišna vrijednost oko 50 miliona KM.

U koliko preduzeća je PREF akcionar?

LAKIĆ: Značajno smo smanjili broj preduzeća u portfelju. Kada je PREF osnovan, imao je učešće u vlasništvu u 770 preduzeća, a 2013. godinu smo završili sa 500 preduzeća u portfelju.

Bez obzira na to što se smanjuje broj preduzeća u portfelju, još značajan broj njih iz portfelja PREF-a je u stečaju ili se može očekivati stečaj.

LAKIĆ: Upravo tako, portfelj koji je naslijeđen je takav da je PREF i dalje akcionar u oko 130 preduzeća koja su u stečaju, a akcije PREF-a u preko 100 preduzeća se vrednuju sa nula, jer su u tim preduzećima uglavnom gubici iznad kapitala ili preduzeća godinama ne rade i kod većine tih preduzeća može se očekivati pokretanje stečajnog postupka. Upravo zbog rashoda koje imamo kada otpisujemo ta preduzeća iz portfelja, dobit PREF-a je prethodnih godina manja nego što će biti kada se završi proces restrukturiranja. Tako su u 2013. godini priznati rashodi u iznosu od 6,7 miliona KM, koliko je iznosila nabavna vrijednost akcija PREF-a u 34 preduzeća kod kojih je pokrenut stečajni postupak i gdje su gubici veći od kapitala, odnosno gdje je izvjesno da nakon što se namire povjerioci tih preduzeća neće ostati imovine koja bi pripala akcionarima.

Koliko je razvijeno korporativno upravljanje kod nas?

LAKIĆ: Mnoga preduzeća imaju poteškoća u poslovanju i daleko su od toga da mogu isplaćivati dividendu akcionarima. Mi se trudimo da tim preduzećima pomognemo koliko je to u našoj moći i moram priznati da sa menadžmentom i većinskim akcionarima u većini preduzeća imamo dobru saradnju. Ali, nažalost, u pojedinim preduzećima ne samo što je nizak nivo korporativne kulture, nego po našem mišljenju imamo i nepoštovanje zakonskih odredaba pa smo kao rezultat toga pokrenuli preko 30 sudskih postupaka. Postupke vodimo protiv onih za koje smatramo da su odgovorni, bilo da su to pravna lica ili odgovorna lica u preduzećima, ili čak protiv većinskih vlasnika za koje smatramo da su nas svojim postupcima oštetili. I bez obzira na to što ti sudski procesi predugo traju, pokretaćemo postupke gdje se na bilo koji način ugrožava imovina preduzeća gdje je PREF akcionar, bilo da se imovina izdaje ili prodaje povezanom licu po netržišnim uslovima ili da se imovina zalaže za kredite povezanih lica ili da se na drugi način izvlači novac iz preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital