Kapital / IZVJEŠTAJI

Deficit FZO RS 35,7 miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS iskazao je deficit u iznosu od 35.702.724 KM, što je jedan od razloga zbog čega je od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS dobio mišljenje s rezervom.

22.07.2014. 09:34 / Izvor: Nezavisne novine

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS iskazao je deficit u iznosu od 35.702.724 KM, što je jedan od razloga zbog čega je od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS dobio mišljenje s rezervom.

U toku prošle godine FZO ostvario je ukupne prihode od 599.479.783 KM, što je za četiri odsto niže u odnosu na rebalans budžeta i ukupne rashode od 635.182.507 KM, što je za 1,4 odsto više u odnosu na plan i 5,96 odsto više u odnosu na ostvarene prihode, što je suprotno Zakonu o budžetskom sistemu RS.

Zaključno sa 28. februarom, FZO je imao neizmirene kratkoročne obaveze, osim obaveza za dospjele kredite, u iznosu od preko 220 miliona KM.

Jedan od razloga za mišljenje s rezervom je i taj što je FZO na osnovu potpisanog ugovora o izgradnji i opremanju centra za hemodijalizu u Foči i Trebinju sa mostarskim preduzećem "Inel-Med", kao garanciju dao mjenice u vrijednosti od 80.000 eura koje nisu evidentirane u vanbilansnoj evidenciji FZO za 2013. godinu i nisu bile predmet popisa zaključno sa krajem prošle godine.

"Sa dobavljačem 'Inel-Med' zaključeni su ugovori o javno-privatnom partnerstvu bez saglasnosti Vlade RS i Pravobranilaštva RS, čime nije ispoštovan Zakon o javno-privatnom partnerstvu", navodi se u revizorskom izvještaju.

U izvještaju se takođe navodi da je rukovodstvo FZO revizore obavijestilo da su aktivnosti na realizaciji ugovora za centar za dijalizu u Foči i Trebinju obustavljene, a s obzirom na to da je privatni partner ušao u realizaciju ugovorenih obaveza i uložio određena sredstva, postoji potencijalni rizik od pokretanja spora i instrumenata obezbjeđenja na teret FZO.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital