Defiskalizacija malih samostalnih preduzetnika dala rezlutate

27.01.2016. 12:13 / Izvor: SRNA
Defiskalizacija malih samostalnih preduzetnika dala rezlutate

Defiskalizacija malih samostalnih preduzetnika dala je rezlutate jer ima više prijavljenih nego odjavljenih radnji, ocijenio je direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić.

Defiskalizacija malih samostalnih preduzetnika dala je rezlutate jer ima više prijavljenih nego odjavljenih radnji, ocijenio je direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić.

"Prošle godine imali smo više prijavljenih nego odjavljenih zanatski radnji. Defiskalizacijom imamo određene olakšice u radu samostalnih preduzetničkih radnji, ali bi pomaci bili veći da i ostali naši zahtjevi budu ispunjeni", rekao je Bratić Srni.

On smatra da parafiskalne obaveze sa kojima se bore samostalni preduzetnici gube svaki smisao, te da ih je potrebno umanjiti.

"Obećali smo da ćemo 7.000 radnji prijaviti u roku od dva mjeseca ako nam budu ispunjeni zahtjevi koji su realni, jer nije riječ ni o kakvim smanjenjima poreza, nego o smanjenju parafiskalnih nameta", pojasnio je Bratić.

On je kao primjer naveo da bi samostalnim preduzetnicima potrošnja struje i komunalija trebalo da bude obračunavana kao fizičkim licima.

"Mi smo fizička lica  jer odgovaramo cjelokupnom imovinom. Zašto moler ili auto - lakirer moraju da plaćaju industrijsku struju? Da li predstavljaju industriju?", upitao je Bratić.

Osim toga, kaže Bratić, samostalnim preduzetnicima oduzeto je pravo na spoljnotrgovinsko poslovanje, te ne mogu svoje proizvode izvoziti van granica BiH.

On smatra da im nema smisla naplaćivati ni komunalne takse, ni takse za natpise sa nazivima radnje ili ovjeravanje knjige utisaka.

"U slučaju umanjenja ili ukidanja parafiskalnih nameta očekujem da bi sve radnje koje sada rade nelegalno, a ima ih dosta, prešle u legalan rad, čime bi znatno bio poboljšan privredni ambijent u Srpskoj", naglasio je Bratić.

On kaže da je fiskalnih nameta trebalo oslobiti i uslužne radnje, a ne samo zanatske.

Prema njegovim riječima, u samostalnom preduzetničkom sektoru zaposleno je više od 50.000 ljudi, a samo mali pomaci i ustupci doprinijeli bi da se zaposli još 15.000 ili 16.000 novih.

On je upozorio da će rad "na crno" dostići epidemijske razmjere ako ne dođe do bilo kakvih promjena.

"Pedikeri, frizeri, limari, moleri, svi će odjaviti radnje i raditi mimo zakona, jer ne mogu svojim legalnim radom ispuniti obaveze koje im se nameću", rekao je Bratić.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, prošle godine su u Srpskoj registrovana 1.504 poreska obveznika - pravna lica i 3.774 poreska obveznika - preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 189 poreskih obveznika - pravnih lica i 1.296 poreskih obveznika - preduzetnika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital