Kapital / IZVJEŠTAJI

Desezonirana industrijska proizvodnja u aprilu veća za 1,3 odsto

26.05.2021. 11:13 / Izvor: Akta.ba

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u aprilu je bila veća za 1,3 odsto nego u martu, a u odnosu na isti mjesec prošle godine, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 25,5 odsto.

Proizvodnja energije u aprilu bila je veća za 4,6 odsto u odnosu na mart, kapitalnih proizvoda za 4,2 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 1,8 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,5 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila je veća za 132,4 odsto, kapitalnih proizvoda za 89,6 odsto, intermedijarnih proizvoda za 20,1 odsto, proizvodnja energije za 11,5 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 15 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u aprilu u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom bila je veća za 8,6 odsto u odnosu na mart, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad od 2,4 odsto, a u vađenju ruda i kamena od 3,6 odsto.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježila je rast od 33,5 odsto, u prerađivačkoj industriji, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom od 24,8 odsto, dok je u vađenju ruda i kamena registrovan pad od 14,5 odsto. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital