Kapital / IZVJEŠTAJI

Desezonirana industrijska proizvodnja u RS veća za 1,3 odsto

10.03.2021. 09:54 / Izvor: SRNA

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u januaru ove godine u poređenju sa decembrom prošle godine veća je za 1,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano prema područjima djelatosti u posmatranom periodu desezonirana proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija imala je rast od 20,8 odsto.

Desezonirana proizvodnja u januaru u odnosu na decembar u prerađivačkoj industriji imala je pad od 2,9 odsto, dok je pad u vađenju ruda i kamena bio 14,7 odsto.

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u januaru ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 1,5 odsto.

U januaru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine kalendarski prilagođena proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija imala je rast od 17 odsto.

Kalendarski prilagođena proizvodnja u posmatranom periodu u djelatnostima vađenja ruda i kamena imala je pad od 4,2 odsto, sa u prerađivačkoj industriji pad je bio 4,7 odsto.

Broj zaposlenih u industriji Republike Srpske u januaru u odnosu na decembar manji je za 0,8 odsto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da su ovakvi podaci o rastu industrijske proizvodnje u RS očekivani s obzirom na stanje i faze oporavka industrije prvenstveno u onim zapadnoevropskim zemljama sa kojima privredna društva iz RS imaju razne vidove poslovne, pravne, imovinske povezanosti i kooperacije.

Prema njegovim riječima, značajno je to što desezonirana proizvodnja ima rast u posljednjih nekoliko mjeseci, jer je to jak pokazatelj kretanja industrije u rastućem smjeru, tačnije oporavljanja od negativnih efekata pandemije virusa korona. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital