Deutsche Bank priprema djelomično povlačenje s talijanskog tržišta

28.10.2015. 11:44 / Izvor: REUTERS
Deutsche Bank priprema djelomično povlačenje s talijanskog tržišta

Njemački bankarski div Deutsche Bank razmišlja o smanjivanju svojih maloprodajnih aktivnosti u Italiji prodajom poslovnica i otpuštanjima, jer novi izvršni direktor mijenja kompaniju kako bi držao korak s konkurentima.

Njemački bankarski div Deutsche Bank razmišlja o smanjivanju svojih maloprodajnih aktivnosti u Italiji prodajom poslovnica i otpuštanjima, jer novi izvršni direktor mijenja kompaniju kako bi držao korak s konkurentima, objavio je Reuters…

John Cryan je pod pritiskom da reformira ključnu njemačku banku, smanji troškove i poveća profitabilnost, nakon visokih pravnih troškova zbog niza skandala i gubitka azijskih tržišta na kojima je pao ispod konkurenata Credit Suisse i UBS-a.

Italija je drugo najveće europsko maloprodajno tržište Deutsche Banka nakon Njemačke, sa 4.000 zaposlenih i oko 300 poslovnica. Reforme bi mogle dovesti do značajnog smanjenja poslovanja koje bi moglo dovesti do povlačenja iz Italije u budućnosti, rekla su tri neimenovana izvora.

“Konačna odluka još nije donesena o tome što prodati – i kako – u Italiji. Ali prisutnost Deutsche Banka u toj zemlji se više ne smatra strateškom,” rekao je jedan od izvora. Deutsche Bank je odbila komentirati navode izvora.

Banka je u trećem tromjesečju ostvarila rekordni gubitak prije oporezivanja od 6 milijardi eura i upozorila na moguće smanjenje dividende. Cryan, koji je postao izvršni direktor u srpnju uz obećanje o smanjenju troškova, detalje o novoj strategiji objavit će u četvrtak.

Prošle je godine Deutsche Bank smanila svoju mrežu u Italiji prodajom 90 poslovnica. Ali, nastavak smanjenja poslovanja će predstavljati značajan korak u zemlji u kojoj je prisutna od 1920-ih i za koju je rekla da je profitabilna “unatoč teškom okruženju tržišta”.

No, ne bi bila jedina koja se povlači. Druge međunarodne banke među kojima Barclays i GE Capital su već odustale od svojih talijanskih poslovnica jer se odmiču od nekih europskih tržišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital