Kapital / BANKARSTVO

Deutsche banka plaća kaznu od 7,2 milijardi dolari

23.12.2016. 10:44 / Izvor: HINA

Deutsche banka nagodila se s američkim ministarstvom pravosuđa, pa će zbog prodaje rizičnih hipotekarnih vrijednosnica, koje su dovele do financijske krize 2008. godine, platiti kaznu od 7,2 milijarde dolara.

To je objavljeno u petak rano ujutro iz centrali najveće njemačke banke u Frankfurtu i trebalo bi smanjiti pritisak na njezine dionice na tržištima.

Cijena dionice Deutsche banke pala je na rekordno niske razine u oktobru, kada su američke vlasti poručile da će od Deutsche banke tražiti da plati kaznu od 14 milijardi dolara jer je između 2005. i 2007. godine prodavala rizične hipotekarne vrijednosnice, a kupcima nije objasnila sve rizike u vezi tog finansijskog instrumenta.

Deutsche banka ne planira povećanje kapitala kako bi platila kaznu, a okončanje ove nagodbe očekuje se početkom 2017. godine, poručila je u petak banka.

Nagodba s američkim ministarstvom pravosuđa trebala bi umanjiti zabrinutosti ulagača u vezi te banke, za koju je Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno poručio da "najviše pridonosi sistemskim rizicima u globalnom bankarskom sistemu".

No, protiv Deutsche banke vode se još tri velika slučaja, koja bi je mogla puno koštati – zbog sumnje u namještanje tečajeva valuta, sumnje u nelegalno trgovanje dionicama u Rusiji, kao i sumnje da je kršila američke sankcije prema Iranu i drugim zemljama.

I ovaj slučaj ukazuje, piše Reuters, kako američko ministarstvo pravosuđa puno napora ulaže u istrage o ulozi evropskih banaka u izazivanju krize na američkom tržištu nekretnina 2008. godine.

U četvrtak je ministarstvo pravosuđa pokrenulo postupak i protiv britanske Barclays banke sa sličnim optužbama, a u posljednje je tri godine, nakon niza tužbi, postiglo nagodbe s američkim bankama u iznosu od 46 milijardi dolara.

Među ostalim, Bank of America kažnjena je sa 16,7 milijardi dolara, JPMorgan Chase s 13 milijardi, a Citibank sa 7 milijardi dolara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital