Kapital / BANKARSTVO

Devizne rezerve najveće od osnivanja Centralne banke BiH

14.04.2014. 13:30 / Izvor: Fena

Devizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) su 31. decembra 2013. godine iznosile 7,068 milijardi KM, a 3. januara ove godine 7,082 milijardi KM, što je najveća vrijednost od osnivanja Centralne banke BiH. 

Devizne rezerve CBBiH su na kraju 2013.  osiguravale pokriće uvoza robe i usluga za 6,1 mjeseci.

U strukturi ukupnih deviznih rezervi likvidni portfolio je učestovovao sa 44,18 posto, investicioni portfolio s 53,50 posto i monetarno zlato s 2,32 posto.

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić je nedavno na pres-konferenciji kazao da ukupni prihodi i finansijski rezultat CBBiH najvećim dijelom zavise od efekata, odnosno prihoda ostvarenih upravljanjem i investirajem deviznih rezervi.

Po njegovim riječima, uprkos veoma nepovoljnim uvjetima u kojima se odvijao ovaj proces u 2013., Centralna banka BiH je ostvarila profit od oko 30 miliona KM.

Viceguverner je naveo da proces restrukturiranja deviznih rezervi još traje pri čemu se vodi računa o likvidnosti, sigurnosti i profitabilnosti CBBiH, a primjenjuje se i aktivniji pristup upravljanju portfolijem deviznih rezervi, čime se nastoji kompenzirati nizak nivo kamatnih prihoda.

Kombinovani efekt svih ulaganja deviznih sredstava CBBiH u konvertibilnu stranu valutu i monetarno zlato na prošlogodišnji bilans uspjeha CBBiH iznosi 53,78 miliona KM (neto monetarni devizni prihodi), a izražen efektivnom stopom prinosa iznosi 0,83 posto.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital