Dioničar BBI banke postaje najveća islamska banaka na svijetu

09.02.2020. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Dioničar BBI banke postaje najveća islamska banaka na svijetu

Ovom akvizicijom, najveća islamska banka na svijetu ima četiri puta veću aktivu od ukupnog bankarskog sektora u BiH.

Dubai islamska banka (DIB) osigurala je potrebna odobrenja nadležnih regulatornih tijela za dovršetak akvizicije Noor banke iz Dubaija. Akvizicijom, kojom će Noor-ove operacije biti potpuno integrirane u DIB, formirana je jedna od najvećih islamskih banaka na svijetu s ukupnom aktivom većom od 75 milijardi USD, odnosno 132 milijarde KM, piše Halal Magazin.

Ovom akvizicijom,  najveća islamska banka na svijetu ima četiri puta veću aktivu od ukupnog bankarskog sektora u BiH.

Inače, Dubai islamska banka je uz Islamsku razvojnu banku (IsDB)  i Abu Dhabi islamsku banku, jedan od dioničara Bosna Bank International (BBI) i sponzor Sarajevo Business Foruma (SBF), najznačajnije investicijske konferencije u Jugoistočnoj Evropi.

Mohammed Ibrahim Al Shaibani, predsjedavajući DIB-a, i dr. Adnan Chilwan, predsjednik Uprave Dubai Islamic Bank Group, iskazali su podršku Sarajevo Business Forumu tokom prethodnih godina kada su lično učestovali u radu SBF-a kao i direktnim investicijama i ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, kao i druge zemlje u regionu.

Sarajevo Business Forum 2020. održat će se od 20. do 22. aprila u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital