Do 2023. moguć oporavak privrednog rasta u RS

14.12.2020. 13:37 / Izvor: SRNA
Do 2023. moguć oporavak privrednog rasta u RS

U Republici Srpskoj od 2021. do 2023. godine može se očekivati oporavak privrednog rasta po stopama 2,6, te 3,2 i tri odsto respektivno, kao rezultat oporavka domaće tražnje.

U Republici Srpskoj od 2021. do 2023. godine može se očekivati oporavak privrednog rasta po stopama 2,6, te 3,2 i tri odsto respektivno, kao rezultat oporavka domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija, ističe se u Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine.

"Očekivani rast privredne aktivnosti u zemljama okruženja, iako nižeg intenziteta, omogućiće pozitivna kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni i odraziće se na rast industrijske proizvodnje, posebno prerađivačke industrije, koja je izvozno orijentisana", piše u dokumentu koji bi po hitnom postupku Narodna skupština Republike Srpske trebala da razmatra na predstojećoj posebnoj sjednici.

U Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine naglašava se da se može očekivati oporavak energetskog sektora.

"Rast industrije omogućava veća ulaganja, kao i povećanje broja zaposlenosti, a to će uz rast ličnih primanja omogućiti rast domaće potrošnje. Planirana investiciona ulaganja bi, takođe, trebala da doprinesu ukupnom privrednom rastu", navodi se u dokumentu.

U periodu 2021-2023. godine biće nastavljene inicijative i reformski procesi koji su započeti u prethodnom vremenu.

U Prijedlogu programa se pojašnjava da je riječ o kompleksnim i opsežnim višegodišnjim reformskim procesima, čije sprovođenje će doprinijeti realizaciji glavnih ciljeva politika Vlade Republike Srpske datih u sedam prioritetnih oblasti, a koje su definisane nakon identifikacije ključnih prepreka za konkurentnost i inkluzivni rast.

Strukturne mjere odnose se na reformu tržišta energije i transporta, reformu tržišta električne energije, poljoprivredu, industriju i usluge, unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital