Do 2030. očekuje se 2,4 milijarde dolazaka turista

13.10.2018. 10:25 / Izvor: SRNA
Do 2030. očekuje se 2,4 milijarde dolazaka turista

Najveći razlog za ovaj turistički globalni rast je jačanje srednje klase i njihovih prihoda, pogotovo u zemljama Azije.

Svjetski turizam je sve jači, pa se do 2030. godine očekuje 2,4 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka, u čemu će prednjačiti turisti iz Kine, Francuske i SAD, procjenjuje analitička kuća “Evromonitor internešnel”.

I za ovu godinu predviđen je rast globalnog turizma za pet odsto u odnosu na 2017, sa oko 1,4 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka, i to najviše zbog napretka velikih ekonomija poput SAD, Japana i zemalja evrozone.

Najveći razlog za ovaj turistički globalni rast je jačanje srednje klase i njihovih prihoda, pogotovo u zemljama Azije.

Tome posebno doprinosi brzi razvoj tehnološkog sektora, digitalizacija i sa tim povezana nova tražena i dobro plaćena zanimanja.

Rast prihoda donosi i porast povjerenja u turističku i industriju putovanja među potrošačima širom svijeta, u čemu veliku ulogu sve više imaju mladi iz gradova, koji traže nova iskustva na putovanjima.

“Euromonitor” očekuje da će od 2018. do 2023. godine doći do rasta saobraćaja niskotarifnih vazdušnih prevoznika od šest odsto, čime će biti nadmašeni redovni veliki prevoznici.

Takođe, do 2023. godine turistički posrednici u svijetu premašiće prihode od dva biliona dolara korištenjem digitalnih alata, pogotovo mobilne prodaje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital