Kapital / IZVJEŠTAJI

Do septembra nacrt Pravilnika o kategorizaciji sajmova u BiH

12.07.2010. 13:57 / Izvor: eKapija.ba

U Sarajevu je 09.jula 2010.godine, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, održana 2. Skupština Grupacije organizatora sajmova u BiH na kojoj je prisustvovalo 11 ovlaštenih delegata - članica Grupacije.

Sjednicom je predsjedavao Predsjednik Skupštine Husein Topčagić (Gradačački sajam), a prisutni su bili Dragoljub Bojanić - potpredsjednik (Banjalučki velesajam), Dalfina Bošnjak - potpredsjednik (Mostarski sajam), Javor Pardo (RMK Sistemi - ZEPS), Nenad Vuković (PK Brčko DC BiH - Sajam Brčko), Miodrag Popadić (AD "Grad" – Sajam Bijeljina), Zlatko Alidžanović (Forma Nuova – Tuzla), Enes Ružnić (PK USK – Sajam EKO BIS- Bihać), Nedžad Nuhanović (Booms Expo – Sajam Gračanica), Radoslav Vujičić (Centar Skenderija – Sarajevski sajam), Samira Katica Arnautović (Promocult d.o.o.- Bee & Tea fest Sarajevo), Muris Pozderac – sekretar Grupacije (VTK BiH), te kao gosti Bruno Bojić (dopredsjednik Vanjskotrgovinske Komore BiH) i Suad Džindo (Centar Skenderija) .

U svom pozdravnom obraćanju, dopredsjednik VTK BiH gospodin Bruno Bojić je prisutnima zaželio uspješan rad i u narednom periodu Grupaciji ponudio pomoć novoizabranog rukovodstva VTK BiH.

Skupština je razmatrala slijedeći dnevni red: Usvajanje zapisnika sa Izborne Skupštine Grupacije održane 04.06.2009. godine u Banja Luci; Izvještaj o realizaciji plana aktivnosti u 2009 i usvajanje istog; Razmatranje i usvajanje programa rada Grupacije za 2010. godinu i određivanje termina i mjesta održavanja 3. Skupštine Grupacije u 2011. godini; Informacija o toku priprema na izradi Pravilnika o kategorizaciji sajmova u BiH; Dogovor o usklađivanju datuma održavanja sajmova i manifestacija u BiH i krajnjem roku za dostavljanje podataka za sajamski Kalendar za 2011. godinu; Informacija o urađenom Kalendaru BH sajmova za 2010. godinu; Informacija o dostavljenim anketnim upitnicima članovima Grupacije i prikupljenim informacijama; Informacija o toku priprema za potpisivanje sporazuma o ATA karnetu.

Nakon aktivnog i vrlo konstruktivnog učešća prisutnih delegata u diskusiji po svim tačkama, a posebno o najznačajnijoj - dogovoru oko izrade nacrta Pravilnika o kategorizaciji sajmova u BiH, Skupština je jednoglasno donijela zaključke o usvajanju predloženih materijala.

Utvrđeni su i rokovi za realizaciju pojedinih planiranih aktivnosti, pa je odlučeno da do kraja septembra 2010. godine Radna grupa, koju je na svojoj sjednici u decembru 2009. godine formirao Odbor Grupacije, u sastavu Husein Topčagić, Javor Pardo i Muris Pozderac, pripremi prijedlog nacrta Pravilnika o kategorizaciji sajmova u Bosni i Hercegovini, te da ga potom uputi svim članicama Grupacije kako bi dale svoje komentare, prijedloge i sugestije. Po prikupljanju svih komentara, radna grupa će uraditi konačnu verziju Nacrta ovog Pravilnika, koji će potom verificirati Odbor i na kraju Skupština Grupacije. Na taj način stvorit će se preduslovi za uvođenje više reda u domaćoj sajamskoj industriji, a samim time za očekiveti je u dogledno vrijeme i poboljšanje kvaliteta i kvantiteta posebno domaćih međunarodnih sajmova.

Također, donesen je zaključak da sve članice Grupacije do 01. oktobra 2010.godine dostave Sekretaru Grupacije prijedloge kalendara svojih sajmova, nakon čega je utvrđen rok do 01. novembra 2010. godine za eventualno usklađivanje termina sajmova sa istom ili sličnom tematikom kako bi se izbjeglo njihovo preklapanje. Nakon toga uslijedit će priprema i štampa Kataloga sajmova i manifestacija u BiH za 2011. godinu i njegova promocija.

U cilju ažuriranja baze podataka o organizatorima sajmova, sajamskim manifestacijama, sajmištima (dvoranskim, otvorenim i montažnim prostorima), infrastrukturi, vrsti i količini opreme i mogućnostima domaćih firmi štand konstruktora i sl., svim članicama će biti upućeni anketni upitnici za dostavu ovih podataka, tako da bi do jeseni Grupacija raspolagala sa „svježim“ podacima o stvarnim mogućnostima kad je u pitanju domaća sajamska industrija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital