Dobit od 9,7 miliona KM: Uspješna poslovna godina za Addiko grupaciju u BiH

03.04.2018. 11:54 / Izvor: Akta.ba
Dobit od 9,7 miliona KM: Uspješna poslovna godina za Addiko grupaciju u BiH

Addiko Grupacija u Bosni i Hercegovini okončala je veoma uspješno 2017. godinu.

Addiko Grupacija u Bosni i Hercegovini okončala je veoma uspješno 2017. godinu. Nakon višegodišnjih gubitaka, restrukturirane banke sa novim vlasnicima i novom Upravom 2017. godinu su okončale profitom u ukupnom iznosu od 9,7 miliona KM, pri čemu je Addiko Bank dd Sarajevo ostvarila 5,2 miliona, a Addiko Bank ad Banja Luka 4,5 miliona KM. Posebnost ovih rezultata leži i u činjenici da je zaokret u poslovanju ostvaren samo tokom jedne godine, sa veoma teškom polaznom osnovom i zaostavštinama iz ranijeg perioda, izazovnom situacijom na tržištu, te negativnim rezultatom od 46,65 miliona KM u 2016. godini.

"Klijenti nam često govore koliko smo se promijenili tokom prošle godine. Veoma smo posvećeni transformaciji naših proizvoda i procesa, te implementaciji nove strategije. Profitabilno poslovanje, porast obima poslovanja te ankete klijenata pokazuju da idemo u pravom smjeru. Sve ovo jača našu posvećenost da rastemo i napredujemo", izjavila je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo.

"Principi direktnog i jasnog bankarstva bili su polazna osnova našeg poslovanja i njegove transformacije u 2017. godini. Pojednostavili smo sve naše procese s ciljem da unaprijedimo kvalitet naše usluge. Godinu smo započeli u znaku digitalne transformacije tržišta, pionirskim uvođenjem Vibera kao poslovne platforme za finansijske transkacije, kao prva banka u regionu koja je ponudila tržištu ovu uslugu. Ovo je bio početak digitalne priče koju smo nastavili tokom cijele godine, inovirajući postojeće proizvode i omogućavajući kvalitetniju i efikasniju uslugu", naglasio je Mario Ivanković, predsjednik Uprave Addiko Bank ad Banja Luka. 

Obje članice Addiko Grupacije u BiH su ostvarile značajan rast i u Retail i u Corporate segmentu poslovanja. Pored rasta u kreditnom poslovanju, godinu je obilježio i značajan rast depozita, koji omogućava samofinansiranje obje banke, te potvrđuje povjerenje klijenta u stabilnost i kvalitet banaka. Vlasnici banaka, Advent International i EBRD dodatno su finansijski podržali poslovanje banaka kroz povećanje kapitala, koje je omogućilo modernizaciju poslovne mreže, koja je jedna od najrasprostranjenijih u BiH, te ATM mreže.

Zahvaljujući snažnoj kapitalnoj i depozitnoj osnovi članice Addiko Grupacije u BiH su dobro pripremljene za dalji rast i podršku klijentima, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital