Kapital / BH BERZE

Dodatna multilateralna kompenzacija za podršku privredi​

09.05.2020. 09:55 / Izvor: Akta.ba

Vlada Republike Srpske je na prijedlog Ministarstva finansija i Banjalučke berze usvojila odluku o sprovođenju dodatne multilateralne kompenzacije i cesije u Republici Srpskoj, koja bi bila organizovana 19. maja s ciljem povećanja likvidnosti privrede i prevazilaženja posljedica preduzetih mjera za suzbijanje širenja oboljenja kovid-19.

U skladu sa Zakonom o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, dodatna multilateralna kompenzacija biće organizovana posredstvom Banjalučke berze 19. maja, za sistemski odobrene neosporene novčane obaveze koje su dospjele do 1. maja. Obaveze za kompenzovanje se prijavljuju u periodu od 14. do 19. maja.  

"Kroz dvije multilateralne kompenzacije koje su sprovedene u februaru i aprilu kompenzovano je oko 67 miliona KM, a iskazana je i velika zainteresovanost privrednih društava da na ovaj način stimulišu novčane tokove, koji su znatno usporeni usljed epidemiološke situacije", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz Ministarstva finansija naglašavaju da je u ovoj godini planirano šest multilateralnih kompenzacija, a do kraja godine trebalo bi da budu organizovane još u junu, avgustu, oktobru i decembru.

"Multilateralna kompenzacija je skup povezanih platnih transakcija između učesnika kojima se međusobno izmiruju obaveze i naplaćuju prijavljena potraživanja. Ovaj proces se odvija posredstvom Banjalučke berze", saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske. 

Na taj način se oslobađaju likvidna sredstva koja su značajna svim poslovnim subjektima, posebno onima koji su pretrpjeli ekonomsku štetu zbog posljedica izavanih pojavom pandemije, dodaju iz ministarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital