Kapital / IZVJEŠTAJI

Dodijeljene "Zlatne turističke ruže za 2009. godinu"

28.09.2009. 09:27 / Izvor: Fena

Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, u Banjoj Luci su sinoć dodijeljene "Zlatne turističke ruže za 2009. godinu".

Najveća godišnja priznanja u oblasti bh. turizma dodijeljena su pojedincima, turističkim objektima i organizacijama u 12 kategorija, s tim što su 36 "zlatnih ruža" dobili pojedinci i turistički resursi, dok su 69 posebnih priznanja ponijeli oni koji su učinili korak naprijed i u značajnijoj mjeri upotpunili turističku ponudu BiH.

Za najuspješnije turističke destinacije u BiH za 2009. godinu proglašeni su Sarajevo, Banja Luka i Distrikt Brčko BiH, a najbolji u kategoriji - Priznanje jedinici lokalne uprave - su općina Centar Sarajevo, te općine Pale i Trebinje i sarajevska općina Ilidža.


"Zlatna turistička ruža 2009" u kategoriji - Najuspješnija turistička ličnost ili kolektiv godine - dodijeljena je Predragu Gluhakoviću, ministru trgovine i turizma RS-a i Aleksandru Pastiru, predsjedniku Rafting kluba "Kanjon" Banja Luka.

Najznačajnije rezultate u oblasti turizma u kategoriji - Priznanje gradonačelniku ili načelniku lokalne zajednice - dobili su gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović i načelnik općine Stolac Stjepan Bošković.

Prvu nagradu u kategoriji smještajni i ugostiteljski kapaciteti - hoteli i banje, dobili su hotel "Vučko" na Jahorini, drugu "Lukavac" iz Lukavca, treća nagrada pripala je hotelu "Sedra" iz Cazina, četvrta hotelu "Park" u Širokom Brijegu, a petu nagradu dobio je hotel "Palas" iz Banje Luke.

U kategoriji smještajni ugostiteljski kapaciteti - veliki hoteli, "Zlatnu trustičku ružu 2009" dobili su sarajevski hotel "Evropa", hotel "Tuzla" iz Tuzle, "Ilidža" iz Sarajeva, "Leotar" iz Trebinja, hotel "San" Laktaši i "Sunce" Neum.

"Zlatnu turističku ružu 2009", priznanje u kategoriji smještajni i ugostiteljski kapaciteti - restorani, dobili su restoran "Marko Polo" iz Banje Luke, konobe "Studenac" iz Trebinja i "Humska kuća" iz Neuma, te restorani "Udovice" iz Čitluka, sarajevska "La familija" i "Dubrovnik" iz Zenice.

"Zlatnu turističku ružu 2009" u kategoriji - Zlatni pehar gostoljubivosti - dobili su Fojnica i Šipovo.

Dobitnici nagrade u kategoriji - Najbolja kulturna, zabavna ili turistička manifestacija su "Mostarsko proljeće" Mostar, "Banjalučki ljetnji festival" Banja Luka i sarajevske "Baščaršijske noći".

U kategoriji - Turistička agencija koja je dovela najveći broj gostiju u 2009. godini - priznanja su dobili "Dinamik turs" iz Brčkog, "Fortuna turs" Mostar i "Centar pasport" iz Banje Lauke.

Priznanje "Zlatna turistička ruža 2009" u kategoriji - Najuspješniji vinar i vinogradar - pripalo je Zoranu Obrenu Vukoje, vlasniku Vinarije "Vukoje" iz Trebilja i Udruženju vinara i vinogradara zapadne Hercegovine.

Nagrada najboljoj turističkoj zajednici ili organizaciji za iskazani kvalitet u unapređenju i promociji turizma pripalo je Turističkoj organizaciji općine Trebinje i Turističkoj zajednici Zapadnohercegovačkog kantona.

"Zlatna turistička ruža 2009" u kategoriji - Priznanje turističkom projekt menadžeru pripala je Almazagi Ćatoviću, direktoru Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, i Amiri Ganić, direktorici Turističke zajednice općine Prijedor.

U kategoriji - Najuspješniji turistički projekat su Svjetsko prvenstvo u raftingu Banja Luka, Eko-centar "Ljekarice" Prijedor i Stara kamena ćuprija Konjic.

Poslije dodjele priznanja, u banjolučkom Domu mladih održana je prezentacija gastronomske karte Banjolučke regije, na kojoj je tridesetak ugostiteljskih objekata sa područja Banje Luke i općina Prnjavor, Laktaši i Prijedor prezentiralo svoju gastronomsku ponudu.

Turistička ponuda Tuzlanske i Zapadnohercegovačke regije, Brčko distrikta BiH, Stoca, Jahorine i Istočnog Sarajeva bit će predstavljena danas na Trnskom jezeru.

Inače, inicijatori i organizatori četvrte dodjele priznanja u oblasti bh. turizma su Radio-televizija Republike Srpske i Federalna televizija - putem zajedničkog medijsko-poslovnog koncepta „Turizam plus“ - i Turistička organizacija Grada Banja Luka.

Suorganizator je Ministarstvo trgovine i turizma u Vladi RS-a, a pokrovitelji Vijeće ministara BiH, Vlada RS-a i Grad Banja Luka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital