Dolar blizu najviših razina u dva mjeseca

13.02.2019. 13:44 / Izvor: HINA
Dolar blizu najviših razina u dva mjeseca

Jačanje dolara proteklih se dana pripisuje i pojačanom oprezu investitora u vezi izgleda za njegove najveće konkurente, ponajprije euro i britansku funtu.

Tečaj dolara u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u dva mjeseca prema košarici valuta, pri čemu je australski dolar dodatno ojačao prema američkom zbog očekivanja napretka u američko-kineskim pregovorima o trgovini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju iznosio 96,986 bodova, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem i nadomak najviših razina od sredine prosinca od 97,117 bodova, koliko je u jednom trenutku dosegnuo u trgovanju dan ranije.

Slabi pokazatelji iz europskog gospodarstva izazivaju pak pritiske na slabljenje eura, kojem se cijena tako zadržala nedaleko najnižih razina u dva i pol mjeseca od 1,1267 dolara, na koje se u jednom trenutku spustila dan ranije.

U fokusu tržišta su trgovinski pregovori koji će se ovoga tjedna održati u Pekingu nakon prošlotjednog kruga pregovora u Washingtonu koji nije iznjedrio dogovor. Glavni američki pregovarač rekao je da još puno posla treba odraditi.

Dobro je na tržištima primljena vijest o postignutom određenom dogovoru američkih zakonodavaca vezano za financiranje koji bi mogao pomoći da se izbjegne novi krug djelomične blokade rada američkih državnih službi.

U proteklih godinu dana financijska su tržišta potresale napetosti na planu trgovine, s tim da su globalnu poslovnu klimu pogodile vijesti o posustajanju tvorničkih aktivnosti i usporavanju gospodarskog rasta.

Jačanje dolara proteklih se dana pripisuje i pojačanom oprezu investitora u vezi izgleda za njegove najveće konkurente, ponajprije euro i britansku funtu.

Funtom se jutros trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, po 1,2878 dolara, uoči obraćanja britanske premijerke Therese May tamošnjim parlamentarcima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital