Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana

15.04.2021. 14:10 / Izvor: HINA
Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana

Dolar je kliznuo u četvrtak na najniže razine u četiri tjedana prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima.

Dolar je kliznuo u četvrtak na najniže razine u četiri tjedana prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, pritisnut slabijim prinosima na američke obveznice budući da su investitori prilično uvjereni da će američka središnja banka dulje vrijeme zadržati niske kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u minusu 0,16 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje, kliznuvši na 91,54 boda, najniže razine od 18. ožujka.

Tečaj eura ojačao je istodobno na 1,1990 dolara, najviše razine od 4. ožujka, te se blizu tih razina zadržao oko podneva.

Dolar je također oslabio i 0,2 posto prema jenu, na 108,69 jena. Tečaj britanske funte ostao je pak nepromijenjen u usporedbi s jučerašnjim zatvaranjem, na 1,3777 dolara.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke državne obveznice kliznuli su na 1,6165 posto te su i dalje tako bili osjetno ispod najviših razina u 14 mjeseci od 1,776 posto, koliko su dosegnuli krajem ožujka.

Daljnjoj stabilizaciji prinosa pomogle su opetovane poruke iz američke središnje banke Fed da će ustrajati na zadržavanju niskih kamatnih stopa.

Radi daljnjeg uvida u stanje oporavka američkog gospodarstva investitori će pratiti nove gospodarske pokazatelje, uključujući one o prometu u maloprodaji i o novim tjednim zahtjevima za naknade za nezaposlene, koji se očekuju tijekom dana.

Veće gubitke zabilježio je u četvrtak ruski rubalj, oslabivši više od jedan posto prema dolaru na 76,65 rublja za dolar, pod utjecajem izvješća da se SAD sprema nametnuti nove sankcije Rusiji.

Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina zadržala se blizu rekordnih 64.895 dolara, koliko je dosegnula u srijedu kada je u kotaciju američke burze Nasdaq uvrštena platforma za trgovanje kriptovalutama Coinbase.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital