Kapital / IZVJEŠTAJI

Dr. Sanja Durmišević-Alićehajić sa Tehničkog univerziteta u Delftu, NL govori o konceptu elektronskog zdravstva: "e-health i zdrav život" liječenje od kuće

19.09.2008. 15:46 / Izvor: eKapija.ba

Evropa se već decenijama suočava sa manjkom radne snage, niskim natalitetom, brzim starenjem i – sve većim pritiskom na mirovinske fondove. Ovakve karakteristike populacijske situacije, po općem uvjerenju, ozbiljno ugrožavaju konkurentsku sposobnosti Evropske unije u globalnim razmjerama. U cijeloj ovoj priči Evropljane posebno zabrinjava sve veći nedostatak stručnog kadra u zdravstvu, pa taj problem posljednjih godina pokušavaju prevazići iznalaženjem inovativnih tehnoloških rješenja.

Koncept elektronskog zdravstva je sve popularniji u zemljama Zapadne Evrope. Zbog starije populacije, koja uglavnom boravi kod kuće, ide se na pružanje medicinske pomoći na kućnoj adresi. Pri tome je presudan značaj modernih tehnologija.

U realizaciju jednog takvog projekta na Tehničkom univerzitetu Delft u Holandiji angažirana je i dr. Sanja Durmišević-Alićehajić, koja pojašnjava da se sada razvija poseban koncept, usmjeren upravo na pomoć starim i iznemoglim pacijentima.

"Ide se na razvoj domotike, automatizacija kuće, uz pomoć e-health i tele-medicine, da sam korisnik sistema, znači, da ako ste bolesni, možete se iz svoje kuće putem kompjuterskog sistema povezati sa bolnicom i vašim doktorom koji će odmah intervenirati i savjetovati vas šta možete uraditi." izjavila je za emisiju Društvo znanja dr. Sanja Durmišević-Alićehajić.

Dr. Durmišević-Alićehajić je na Drugom kongresu bosanskohercegovačkih naučnika iz zemlje i svijeta, održanom nedavno u Sarajevu, prezentirala projekat "Zdravlje", koji je koncentriran na zdrav život i liječenje kod kuće.

Primjeri iz Holandije dokazuju da elektronsko zdravstvo omogućava liječenje mnogih bolesti u opsegu pojma kućna medicina. Starije osobe su elektronskim putem uvezane sa nizom opštinskih organizacija, koje promptno reagiraju na zahtjev građana. I više od toga.

"Imate primjere robotike, jedna vrsta tehnologije koja se primjenjuje u apoteci u Almereu. Imate robote, dođe liječnik da nalog robotu, treba mi ta količina lijekova i robot sam ode, nađe tačnu količinu lijekova, i donese je. Osoba koja tu stoji ne mora se pomjerati s mjesta. Robotika, na primjer, doprinosi tome da se smanjuje mogućnost greške." kaže dr. Sanja.

Elektronsko zdravstvo postaje poseban model medicine, na način da se prikupljene informacije sintetiziraju u znanje, kroz koje krajnji korisnici u vlastitom domu dobivaju sofisticiranu zdravstvenu uslugu.

"Mi radimo razvijanje sistema odnosno znanstvene tehnologije koje mogu da se primjene i u zdravstvu. U svim organizacijama imate jako puno informacija koje nisu modelirane kao znanje i onda je pitanje šta možemo sa tom informacijom." pojasnila je ona novinaru emisije Društvo znanja.

Na katedri za informatiku i kompjutersku inteligenciju Tehničkog univerziteta Delft razvijaju sistem, koji bi u budućnosti trebao integrirati sve subjekte u ovom konceptu liječenja.

Primjena inovativnih tehnologija u medicini otvorila je i nove mogućnosti upravljanja određenim funkcijama na daljinu. Na primjer, sa bilo koje tačke u svijetu vi se putem poziva sa mobilnog telefona možete uključiti u svoj dom, provjeriti stanje u njemu, možete upaliti svjetlo, uključiti grijanje, razmaknuti zavjese ili – upaliti pećnicu, u kojoj će vaš ručak biti zgotovljen upravo u trenutku, dok vi parkirate automobil pred kućom...

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital