Država će od taksi za ispis iz državljanstva zaraditi 2,2 miliona KM

04.01.2018. 13:55 / Izvor: Avaz.ba
Država će od taksi za ispis iz državljanstva zaraditi 2,2 miliona KM

U prošloj godini državljanstva BiH odreklo se ukupno 3.700 građana.

Vlasti u BiH očekuju da se u ovoj godini bh. državljanstva odrekne najmanje 2.826 građana. Do ove brojke dođe se na osnovu podatka iz prijedloga ovogodišnjeg budžeta institucija BiH, u kojem je predviđeno da od taksi koje budu uplaćivane pri podnošenju zahtjeva za ispis iz bh. državljanstva, a koja košta 800 KM, budu ostvareni prihodi od oko 2,2 miliona KM.

Prema ovoj stavci, BiH je, vjerovatno, jedina zemlja u svijetu koja, uz porezne i druge uobičajene prihode, kao prihod predviđa i novac koji uzima svojim građanima da bi oni prestali biti državljani ove zemlje.

Mirsad Isaković, poslanik u Parlamentu BiH, kaže da kreatori budžeta već nekoliko godina uvrštavaju u planirane prihode i novčane iznose koji se uplaćauju u ove svrhe. Ističe da je za našu zemlju sramotno što se ovi prihodi iz godine u godinu planiraju u sve većem iznosu.

Još tragičnije je, kaže Isaković, što planirani iznosi u konačnici i premaše tu cifru, jer se svake godine povećava broj onih koji su između državljanstava neke od zapadnoeuropskih zemalja i onog svoje domovine odlučuju za ono prvo.

Inače, u prošloj godini državljanstva BiH odreklo se ukupno 3.700 građana. Time se cifra onih koji su se u poslijeratnoj BiH odrekli njenog državljanstva približila poražavajućem broju od skoro 80.000 ljudi koji su sad već bivši državljani naše zemlje.

Prema nekim podacima, u državni budžet od taksi od odricanja državljanstava u posljednjih 20 godina slilo se oko 40 miliona KM. Za toliko se novca država bespogovorno odrekla stanovnika koji bi mogli napuniti jedan grad, piše Avaz. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital