Državni kapital 24 firme bit će prodan preko berze

21.02.2013. 09:06 / Izvor: Glas Srpske
Državni kapital 24 firme bit će prodan preko berze

Snežan Vujinić je rekla da je jedno od pet strateških preduzeća koja će biti privatizovana i RŽR Ljubija.Međutim, još, kaže da nisu dobili zeleno svjetlo od resornog ministarstva da pripremimo poseban privatizacioni program.

Izvršni direktor Sektora za prodaju i restrukturisanje u IRB-u Dragana Tučić istakla je da je na kraju prošle godine portfelj Akcijskog fonda činio kapital ukupno 227 preduzeća. Do smanjenja broja preduzeća u odnosu na prvobitno formirani portfelj, prema njenim riječima, došlo je zbog brisanja iz sudskog registra poslije okončanih postupaka stečaja i likvidacije, kao i iznošenja iz portfelja državnog kapitala u komunalnim preduzećima i lokalnim RTV stanicama koji je prenesen na opštine. Tučićeva je istakla da se od tih 227 preduzeća gotovo polovina nalazi u postupku stečaja ili likvidacije.

"Ako njima dodamo i preduzeća koja se, po odluci Vlade RS, do daljeg neće privatizovati, dolazimo do broja od oko 100 preduzeća koja mogu biti prodata. Značajan broj ovih firmi još nije završio postupke korporatizacije, odnosno usklađivanje sa važećim zakonskim propisima, tako da, do okončanja ovih postupaka, ni ona neće biti nuđena na prodaju. Ostao je relativno mali broj preduzeća koja su u ovom trenutku spremna za privatizaciju i sva ta preduzeća su obuhvaćena planom rada IRB-a za 2013. godinu", naglasila je Tučićeva.

Ona je istakla da je tim planom predviđeno da putem berze na prodaju bude ponuđen državni kapital 24 firme u kojima je RS manjinski vlasnik, zatim u tri firme u kojima je RS vlasnik kontrolnog paketa akcija, a planirana je i izrada posebnih privatizacionih programa za pet strateških preduzeća.

"Kao posebnu grupu imamo i četiri zatvorena akcionarska društva u kojima je država stoodstotni vlasnik i koja će biti nuđena na prodaju metodom tendera, kao i osam novoosnovanih preduzeća koja će takođe na prodaju biti ponuđena metodom tendera, nakon što budu okončane izmjene zakona o privatizaciji koje su u proceduri", rekla je Tučićeva. Dodala je da je jedno od pet strateških preduzeća koja će biti privatizovana i RŽR "Ljubija".

"Međutim, još nismo dobili zeleno svjetlo od resornog ministarstva da pripremimo poseban privatizacioni program za RŽR "Ljubija". Među strateškim preduzećima koja su obuhvaćena planom su "Famos" iz Istočnog Sarajeva, Fabrika motora specijalne namjene sa Pala, Veterinarsko-stočarski centar i "Kosmos" iz Banjaluke", rekla je Tučićeva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital