Kapital / DIONICE

Dukat istiskuje male dioničare iz Ljubljanskih mljekara

Na skupštini Ljubljanskih mljekara većinski vlasnik, hrvatska kompanija Dukat, koja pripada grupaciji Lactalis, odlučivat će o isključivanju manjinskih dioničara.

09.08.2013. 09:01 / Izvor: eKapija.ba

Na skupštini Ljubljanskih mljekara većinski vlasnik, hrvatska kompanija Dukat, koja pripada grupaciji Lactalis, odlučivat će o isključivanju manjinskih dioničara. Iz saziva skupštine doznajemo da će Dukat malim dioničarima ponuditi 8,75 eura za dionicu. Oni trenutno posjeduju 52.113 dionica, odnosno 3,48-postotni udio kompanije, piše http://hr.biznis-plus.com.

Lactalis je u listopadu prošle godine preuzeo 50,3 posto dionica Ljubljanskih mljekara. Nakon dozvole Agencije za zaštitu konkurencije, udio u kompaniji je prenio pod okrilje hrvatskog Dukata, koji je također dio Lactalis grupe. Dukat je nakon toga udio u vlasništvu povećao na 96,52 posto.

Lactalis preuzimanjem Ljubljanskih mljekara želi ojačati položaj na tržištu jugoistočne Europe, gdje je već sada jedan od glavnih igrača na području proizvodnje i distribucije mlijeka i mliječnih proizvoda. Ljubljanske mljekare zapošljavaju 550 ljudi u tri postrojenja u Sloveniji, a posjeduju i postrojenje za prerađivanje mlijeka i u Tuzli u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital