Kapital / BH BERZE

EBRD: Bruto društveni proizvod BiH u 2006. godini veći za šest do sedam odsto

16.01.2008. 09:42 / Izvor: Nezavisne novine

Ekonomija BiH u prošloj godini ostvarila je rast na nivou zemalja okruženja uz veoma pozitivne signale da bi se takve tendencije mogle nastaviti u ovoj godini, ocijenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Đulio Moreno, šef Kancelarije EBRD-a u BiH, prenio je da je bruto društveni proizvod BiH u prošloj godini porastao između šest i sedam odsto i da bi, po njihovoj procjeni, u ovoj godini mogao imati rast od pet do šest odsto.

"Na bh. ekonomiju uopšte nisu uticala posljednja previranja na međunarodnim tržištima. Do sada nismo vidjeli značajnije efekte na bh. ekonomiji", rekao je Piter Sampli, ekonomista iz centrale EBRD-a.

Prema podacima EBRD-a, u prošloj godini su, kroz više projekata, u bh. ekonomiju uložili 150 miliona EUR, što ih čini najvećim inostranim kreditorom. Najveći projakt, vrijedan 75 miliona EUR, odnosi se na projekt obnove puteva u oba entiteta.

Iz EBRD-a su najavili da su za ovu godinu planirali brojne projekte u BiH, između ostalih, i finansiranje izgradnje dijela koridora 5c, modernizaciju sistema prenosa električne energije na području banjalučke "Elektrokrajine", te ulaganje u aerodrome u Tuzli, Mostaru i Banjaluci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital