EBRD će zbog krize za Balkan osigurati povećan iznos od 1,7 milijardi eura

07.05.2020. 08:25 / Izvor: SRNA
EBRD će zbog krize za Balkan osigurati povećan iznos od 1,7 milijardi eura

Evropska banka za obnovu i razvoj izdvojit će 1,7 milijardi eura za zapadni Balkan, radi borbe protiv posljedica pandemije virusa korona.

Evropska banka za obnovu i razvoj izdvojit će 1,7 milijardi eura za zapadni Balkan, radi borbe protiv posljedica pandemije virusa korona, rekao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

On je tokom virtuelnog samita EU - zapadni Balkan rekao da se očekuje da će finansiranje regiona biti uvećano za jednu trećinu u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde eura.

Prema riječima Chakrabartija, EBRD, pored povećanja novčanih sredstava, planira da zapadnom Balkanu ove godine pruži i veću podršku u sprovođenju reformi.

On je istakao da će Banka kombinovati svoja sredstva sa grantovima partnera iz EU.

"Uz svoj Paket solidarnosti za mjere odgovora i oporavljanja od uticaja pandemije kovid-19, EBRD je ponosno podržala napore `Tima Evropa` u regionu", naglasio je predsjednik Banke tokom samita, koji je prvobitno trebalo da se održi u Zagrebu.

Chakrabarti je rekao i to da će finansiranje za zapadni Balkan biti usmjereno ka mikro, manjim i srednje velikim preduzećima i na finansiranje trgovine, kao i infrastrukturnih usluga u energetskim i općinskim sektorima.

U saopštenju EBRD navodi se da će Banka obezbijediti i finansiranje sa ciljem obezbjeđivanja rasta i otvaranja radnih mjesta u periodu nakon pandemije.

Chakrabarti predviđa da će uticaj pomenutog ulaganja biti značajan, te da će finansiranje biti kombinovano sa radom na političkim reformama u regionu, koje su potrebne u kontekstu procjene EU.

Predsjednik EBRD je napomenuo da uspjeh istovremenog finansiranja i sprovođenja političkih reformi može da se vidi u dostignućima Banke na terenu u regionu, te da je ubijeđen da će takav kombinovani pristup imati veliki uticaj tokom i nakon pandemije.

Samit EU i predstavnika zemalja zapadnog Balkana trebalo je da se održi u Zagrebu, ali je zbog pandemije virusa korona donesena odluka da se on održi putem video-konferencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital