Kapital / BH BERZE

EBRD: Kredit od tri mil EUR za jačanje kreditnih mogućnosi "Mi - Bospo"

04.09.2008. 08:56 / Izvor: Fena

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Thomas Mirow i direktorica mikrokreditne fondacije Mi-Bospo Nejira Nalić jučer su (03.09.2008.) u Sarajevu potpisali ugovor o kreditu od tri miliona eura za jačanje kreditnih mogućnosti ove fondacije.

EBRD, kako je istaknuto, daje novi kredit od tri miliona eura fondaciji Mi-Bospo, jednoj od vodećih mikrokreditnih institucija u BiH da omogući mikro i malim preduzećima pristup kreditima za pokretanje ili proširenje poslovanja.

Ovo je drugi kredit za Mi-Bospo jer je u decembru 2007. EBRD već odobrio ovoj fondaciji kreditnu liniju od tri miliona eura. Prvi kredit je već potpuno isplaćen i tim iznosima je kreditirano više od 1.700 novih klijenata.

Kredit predstavlja dio EBRD-ovog okvirnog finansijskog programa za zapadni Balkan i Hrvatsku u iznosu 250 miliona eura čiji je cilj da omogući malim klijentima lakši pristup finansijskim sredstvima.

Mi-Bospo kredit će biti dopunjen donatorskim sredstvima za tehničku pomoć u iznosu 300.000 eura, koji su osigurale zemlje donatori putem EBRD fonda za zapadni Balkan i novoformiranog specijalnog fonda EBRD dioničara. Ova tehnička pomoć će se koristiti da olakša prestrukturiranje Mi-BOSPO iz neprofitne u komercijalnu organizaciju, u skladu s novim Zakonom o mikrokreditnim organizacijama.

Predsjednik EBRD-a Thomas Mirow, koji boravi u BiH u okviru prve službene posjete od kada je stupio na ovu funkciju, rekao je da je veoma važno da mala i srednja preduzeća dobiju mogućnost da dođu do neophodnih sredstava za provođenje svojih planova.

Novi kredit za Mi-Bospo, koji je važan partner za EBRD, omogućit će pružanje podrške malim klijentima i klijentima s ograničenim mogućnostima zaduživanja u ruralnim dijelovima BiH te na taj način pospješiti rast domaće proizvodnje, dodao je Mirow.

Direktorica Mi-Bospo Nejira Nalić je rekla da je za ovu fondaciju značajno to što je EBRD odlučio da ih podrži još jednim značajnim kreditnim iznosom što će omogućiti Mi-Bospo da pomogne još većem broju žena-poduzetnica s niskim prihodima.

Donatorska tehnička pomoć institucionalnom razvoju Mi-Bospo također je značajna i dolazi u pravo vrijeme da omogući da se Mi-Bospo dalje razvija i odgovori na nove tržišne izazove.

Ovaj EBRD-ov kredit predstavlja nastavak kontinuirane podrške koju EBRD pruža sektoru mikropreduzeća u BiH, uključujući kredite za Mikrofin, EKI, Sunrise, Partner i Prizmu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital