Kapital / BH BERZE

EBRD podržava djelovanje mikrokreditne organizacije MI-BOSPO

18.12.2007. 11:41 / Izvor: eKapija.ba

Evropska banka za obnovu i razvoj kreditnim sredstvima u iznosu od 3 miliona EUR-a podržava djelovanje Mikrokreditne organizacije MI-BOSPO.

Gulio Moreno, šef ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini i Nejira Nalić, direktorica Mikrokreditne organizacije MI-BOSPO, potpisali su, u ponedjeljak 17. 12. 2007. godine, kreditni ugovor vrijedan 3 miliona EUR-a.

MI-BOSPO, najuspješnija mikrokreditna organizacija za žene u Bosni i Hercegovini, kreditna sredstva EBRD-a usmjeriće u finansiranje poslovnih potreba ekonomski aktivnih žena.

Ovaj kreditni aranžman EBRD-a će biti dopunjen sa 300.000 EUR-a sredstava koja će se iskoristiti za obezbjeđenje stručne podrške MI-BOSPO-u koja, kao mikrokreditna fondacija u osnivanju, ima namjeru osnovati mikrokreditno društvo. Kako bi kroz taj proces prošla što lakše, te kako bi mikrokreditno društvo bilo što bolje u svom nastojanju, da pridobije što bolju tržišnu poziciju, potrebno je dodatno jačanje kapaciteta i strukture organizacije.

Povodom potpisivanja Ugovora o kreditiranju Gulio Moreno, šef ureda EBRD-a u BiH izjavio je: "Ova 2007. godina je bila godina izazova ali i godina uspjeha za mikrokreditni sektor u BiH. Prvo, zaista je važno da je nova legislativa mikrofinasijski sektor pozicionirala pod superviziju bankarskih agencija u FBiH i RS-u, a kao drugo sektor je postao izuzetno atraktivan i internacionalnim komercijalnim investitorima. U narednim godinama Banka će nastaviti investirati u mikrofinansijski sektor, uključujući i MI-BOSPO".

Nejira Nalić, direktorica MI-BOSPO istakla je: "MI-BOSPO vizija je da postane finansijska institucija koja je primarni izbor finasiranja za ekonomski aktivne žene, naročito one sa niskim primanjima. MI-BOSPO prepoznaje trud, vještine i potencijal žena koje kontinuirano teže da poboljšaju svoj i životni standard svojih porodica. Kredit EBRD-a će pomoći MI-BOSPO-u da pruži finansijsku podršku za još više žena. EBRD je ovim kreditom priznao MI-BOSPO, ali još i više žene poduzetnice, klijentice MI-BOSPO-a, kao one koje kontinuirano žele bolje uslove i usluge mikrokredita".

MI-BOSPO / eKapija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital