EBRD pokreće program "Žene u biznisu Zapadnog Balkana"

11.02.2015. 13:53 / Izvor: eKapija.ba
EBRD pokreće program 'Žene u biznisu Zapadnog Balkana'

"Žene u biznisu" je sveobuhvatan Program dizajniran da promoviše žensko preduzetništvo na Zapadnom Balkanu, pružajući malim i srednjim preduzećima koje vode žene, pristup finansiranju i know-how-u.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas je pokrenula program finansiranja i savjetovanja za Žene u biznisu na Zapadnom Balkanu kreditom UniCredit Bank Banja Luka u Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 2 miliona EUR.  

“Žene u biznisu” je sveobuhvatan Program dizajniran da promoviše žensko preduzetništvo na Zapadnom Balkanu, pružajući malim i srednjim preduzećima koje vode žene, pristup finansiranju i know-how-u.  

U okviru novog programa EBRD je stavio na raspolaganje 20 miliona EUR za daljnje plasiranje kredita malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu, koje vode žene. Pored finansiranja, na raspolaganju je i mehanizam za smanjenje rizika u obliku pokrića potencijalnih gubitaka i tehničke podrške PFI-evima, kako bi im se omogućilo da pružaju kvalitetnije usluge ženama preduzetnicama. Pokriće gubitaka snosit će posebni fond dioničara EBRD-a, dok usluge tehničke podrške i savjetovanja zajednički finansiraju vlade Luksemburga i Švedske. 

Ovaj sporazum predstavlja prvi sporazum o kreditiranju između EBRD-a i UniCredit Banke Banja Luka. 

Dok je potencijal žena u ekonomiji općenito zapažen, preduzeća koja vode žene još uvijek se često suočavaju sa preprekama kada je riječ o podizanju kredita, te usavršavanju njihovih menadžerskih sposobnosti. Program je osmišljen kako bi riješio ove prepreke kako sa aspekta ponude, tako i sa aspekta potražnje kredita. 

Ian Brown, šef EBRD ureda u Bosni i Hercegovini navodi: “Iako znamo da žene igraju značajnu ulogu u biznisu, vjerujemo da proširenje ove uloge predstavlja značajan dio ispunjenja ekonomskog potencijala regiona. Naš program nadograđuje se na uspješne primjere kao što je sličan program u Turskoj, te na naš ranije završen trogodišnji program savjetodavnih usluga za žene preduzetnice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.Iznimno nam je drago što se UniCredit Banja Luka pridružuje EBRD-u u ovim naporima”. 

Dalibor Ćubela, izvršni direktor UniCredit Bank Banja Luka navodI da su kao banka koja je prepoznala važnost i ulogu ženskog preduzetništva, ponosni što ih je EBRD odabrao kao partnersku banku u projektu Žene u biznisu.

"U situaciji u kojoj lokalno tržište još uvijek ne nudi jednake prilike za žene i muškarce u poslovnom svijetu, na ovaj način želimo doprinijeti stvaranju uvjeta u kojima će žene preduzetnice imati jednake prilike. U okviru projekta, naša banka ne samo da nudi finansijsku podršku, već i usluge poslovnog savjetovanja, kao i pristup sufinansiranju konsultantskih usluga u saradnji sa EBRD-ovim timom za podršku malim i srednjim preduzećima", dodao je on.

Advokat Stojanka Sajić, koja je 13 godina ortak u privatnoj advokatskoj firmi "Sajić", smatra da žene u biznisu imaju jednaku šansu kao i muškarci, jer  BiH baštini tradiciju bivše SFR Jugoslavije u kojoj je bila tradicija da žene imaju jednaka prava u biznisu, bilo u privredi, nauci, kulturi, politici.

"Trenutno u firmi imamo 20 zaposlenih, a od toga je 15 žena. Iz mog iskustva za uspjeh u privatnom biznisu potrebno je  vjerovati u sebe, u saradnike, ulagati dosta truda i gledati naprijed, kako vas ni uspjeh ni neuspjeh ne bi skrenule sa puta", poručila je Sajićeva.

Program je pokrenut na zvaničnom skupu u Banja Luci u organizaciji EBRD-a, UniCredit Banke Banja Luka i vlada Luksemburga i Švedske. Ian Brown, šef EBRD ureda u Bosni i Hercegovini je otvorio ceremoniju kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih preduzeća i vlade.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital