ECB: Nema promjene kamatnih stopa barem do početka 2020.

11.04.2019. 14:17 / Izvor: seebiz.eu
ECB: Nema promjene kamatnih stopa barem do početka 2020.

Kamatna stopa na operacije glavnog refinanciranja i kamatna stopa za otvorenu ponudu graničnog kredita i otvorenu ponudu graničnog depozita ostaju nepromijenjene na razini 0,00%, 0,25 posto i -0,40 posto.

Upravno vijeće Evropske centralne banke (ECB), na čijem čelu je Mario Draghi, odlučilo je u srijedu da kamatna stopa na operacije glavnog refinanciranja i kamatna stopa za otvorenu ponudu graničnog kredita i otvorenu ponudu graničnog depozita ostane nepromijenjena na razini 0,00%, 0,25 posto i -0,40 posto.

ECB očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjem nivou barem do kraja 2019. i nešto duže, i u svakom slučaju sve dok je potrebno da se osigura daljnji održivi pristup inflaciji do nivoa ispod dva posto, i blizu te granice, u srednjem roku.

ECB ističe da geopolitički faktori, protekcionističke prijetnje i problemi zemalja u razvoju snižavaju rast u eurozoni. S druge strane, otpornost raste sa rastom zaposlenosti i zarada, što povećava pritisak na inače još uvijek nisku inflaciju.

U takvim okolnostima, još uvijek postoji potreba za poticajnom monetarnom politikom koja bi osigurala povoljne uvjete finansiranja i podržala ekonomski rast, čime bi se omogućilo da inflacija ostane na održivom putu prema cilju ECB-a, odnosno da je blizu, ali ispod dva posto, istakao je Draghi i najavio nastavak dugoročnih operacija refinanciranja. One bi trebalo da obezbijede dodatne povoljne bankarske zajmove i pristup finansijama za mala i srednja preduzeća.

ECB namjerava nastaviti u potpunosti reinvestirati glavnicu dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u okviru programa kupovine obveznica u što dužem periodu nakon datuma kada počne dizati ključne kamatne stope. U svakom slučaju, to namjerava učiniti sve dok je potrebno da se održe povoljni uvjeti likvidnosti i veoma stimulativna monetarna politika, najavio je prvi čovjek evropske monetarne vlasti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital