ECB odgodio povećanje kamata

Kapital / BANKARSTVO

ECB odgodio povećanje kamata

08.03.2019. 11:31 / Izvor: seebiz.eu

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je objavila da postojeće kamatne stope planira zadržati barem do kraja ove godine, odgodivši tako mogućnost njihova prvog podizanja u razdoblju nakon krize, a bankama je najavila novi krug zajmova s duljim rokom otplate.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio je da je zbog neizvjesnosti vezanih za obujam ekonomskog usporavanja bilo važno poduzeti mjere, odnosno pomaknuti rok za povećanje ključne kamate i pokrenuti nov paket jeftinih kredita za banke.

"U mračnoj sobi se krećete sitnim koracima. Ne trčite, ali se krećete. Nastojite biti proaktivni, a ne reaktivni’, rekao je Draghi na konferenciji za novinare u sjedištu banke u Frankfurtu", prenijela je agencija AP.

Reuters izvještava da je Draghi konstatirao da ECB nije promijenila svoju procjenu da su se rizici pogoršali navodeći u tom kontekstu vanjske faktore kao što su protekcionizam, još uvijek neizvesna priroda Brexita i ranjivosti tržišta u usponu.

"Nalazimo se u razdoblju kontinuirane slabosti i sveprisutne neizvjesnosti", rekao je on, dodajući da je ECB zbog toga snizila svoje projekcije rasta i inflacije.

ECB sada vidi rast eurozone na jedva 1,1 posto u ovoj godini, u odnosu na projekciju od 1,7 posto iz prosinca prošle godine, navodi britanska agencija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital