Economist: Francuska je "tempirana bomba u srcu Evrope"

16.11.2012. 08:22 / Izvor: Fena
Economist: Francuska je 'tempirana bomba u srcu Evrope'

Londonski sedmičnik Economist u najnovijem broju nazvao je Francusku "tempiranom bombom u srcu Evrope".

"Kriza bi mogla da pogodi Francusku već iduće godine", upozorio je ugledni konzervativni magazin, uz podnaslov: "Razlozi da Francuska postane najveća prijetnja jedinstvenoj evropskoj valuti", prenosi AFP.

Economist optužuje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i premijera Jeana-Marca Eroa za odgađanje ključnih reformi, navodeći da "ni Hollande ni Ero izgleda nisu dovoljno hrabri lideri kako bi nametnuli reforme uprkos općem protivljenju".

Ipak, izgleda da nova socijalistička vlast u Francuskoj razumije koliko je ozbiljna ekonomska situacija u Evropi i koliko su potrebne reforme koje će privredi dozvoliti da bude konkurentnija na globalnom nivou, također piše list, izražavajući, međutim, zabrinutost da su "te nedavne promjene zakašnjele i nedovoljne".

Duga lista francuskih problema uključuje ekonomiju u stagnaciji, visoku nezaposlenost, ogroman trgovinski deficit i javni sektor koji obuhvata gotovo 57 posto bruto domaćeg proizvoda, što je "najveći nivo u eurozoni", upozorava list.

Poslovna atmosfera se, kako navodi Economist, pogoršala nakon "niza ljevičarskih mjera, uključujući porez na najviše dohotke od 75 posto, uvećane poreze za kompanije, kao i djelimično sniženje prethodno podignute starosne granice za odlazak u penziju".

Istovremeno, "ni elita ni glasači nisu još spremni da prebace veći suverenitet (na institucije Evropske unije), kao što nisu spremni ni na duboke strukturne reforme", ocijenio je sedmičnik.

Iako Hollande pokreće mjere koje njegovu zemlju treba da učine konkurentnijom, "Francuska gađa u pokretnu metu, jer sve zemlje eurozone sprovode strukturne reforme, i to uglavnom brže i obimnije od Francuske", navodi list.

"Međunarodni monetarni fond nedavno je upozorio da Francuska rizikuje da ostane iza Italije i Španije. Hollande nema mnogo vremena da deaktivira tempiranu bombu u srcu Evrope", zaključuje Economist, prenosi Tanjug.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital