Kapital / BANKARSTVO

EIB i Raiffeisen podržavaju SME kompanije i mlade ljude u BiH

19.10.2018. 13:27 / Izvor: Akta.ba

Evropska investiciona banka (EIB) je ugovorila odobravanje kredita u iznosu 25 miliona EUR prema Raiffeisen LEASING doo Sarajevo u svrhu podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća (SME) u ovoj zemlji. Ugovor o puštanju prve tranše kredita u iznosu od 15 miliona EUR su danas u Sarajevu potpisali g. Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina i g. Matteo Rivellini, direktor EIB sektora za Zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju.

„Raduje me što se potpisivanjem ovog ugovora nastavlja dugogodišnja uspješna saradnja Raiffeisen grupacije i Evropske investicione banke. Dogovorena transakcija u iznosu od 25 miliona eura će pored finansiranja značajnih investicijskih projekata u zemlji, omogućiti i finansiranje malih i srednjih projekata od suštinskog značaja za ostvarenje ekonomskog rasta. Podrška projektima u oblasti zaštite okoliša, industrije, zdravstva i edukacije uz ovu kreditnu liniju ujedno odražava našu strategiju održivosti. Posvećeni smo održivom preduzetništvu, kao i ostvarenju ekonomskog uspjeha uspostavljanjem okvira održivog finansiranja“, izjavio je Dobnigg.

Ovom prilikom g. Rivellini je izjavio: „Zadovoljstvo mi je što sam danas potpisao ugovor o kreditu kojim se podržavaju domaći mali i srednji poduzetnici kao i otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Ovaj kredit će takođe pomoći zapošljavanju mladih u zemlji, što direktno tretira krajnje uzroke potencijalne migracije mladih. Ovo je četvrta po redu kreditna linija koju potpisujemo sa Raiffeisen LEASING doo Sarajevo, što je samo nadogradnja veoma uspješne saradnje koja se godinama gradila između EIB-a i Raiffeisen grupacije u zemlji i u regionu Zapadnog Balkana. Potpisivanje se dešava u ključnom periodu za EIB u smislu njene posvećenosti Bosni i Hercegovini. Naime, u januaru 2019. godine, EIB će imenovati jednog službenika za ured u Sarajevu kako bi dalje proširili stepen evropske podrške Bosni i Hercegovini, te kako bi potakli rast, koheziju i povezanost unutar zemlje i cijelog regiona.“

Saradnja između EIB-a i Raiffeisen grupacije u BiH datira od 2005. godine. Od tada,  EIB je plasirao šest kredita prema Raiffeisen grupaciji u BiH u iznosu od 130 miliona EUR. EIB je podržao kreditiranje SME u ovoj zemlji putem brojnih lokalnih banaka i to u ukupnom iznosu od 710 miliona EUR pod povoljnim uslovima. Pomenuta podrška je i dalje od ključnog značaja u pomaganju SME i srednje kapitaliziranim preduzećima (MidCap) da prevladaju izazovne finansijske i ekonomske uslove u regionu. Od početka ovih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, EIB je odobrio više od 2,4 milijarde EUR finansijske podrške raznim privrednim sektorima, posebno u smislu podrške investicijama u sektore transporta i SME, ali takođe i u sektore vodovoda i kanalizacije, energije i zdravstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital