Kapital / IZVJEŠTAJI

EIB osigurao 10 miliona eura za mala i srednja poduzeća u BiH

24.04.2020. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Evropska investiciona banka obezbedila je 10 miliona eura za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini koja će biti dostupna u saradnji sa Raiffeisen Leasing BIH. Sredstva će biti na raspolaganju za finansiranje projekata i obrtnih sredstva za mala i srednja preduzeća u sektoru industrije, turizma, servisnih usluga, kao i poljoprivrede, a pomoći će bosansko-hercegovačkim preduzećima da lakše podnesu negativne efekte izazvane pandemijom Covid-19.

Pored malih i srednjih preduzeća, finansijska sredstva iz Banke Evropske unije biće na raspolaganju i za investicije u projekte koji otvaraju mogućnost za zapošljavanje mladih pod okriljem Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET), kao i lokalnim samoupravama u BiH koje će moći da ih investiraju u zaštitu životne sredine, zdravstvo i obrazovanje.

Matteo Rivellini, direktor EIB sektora za Zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju izjavio je: “EIB ostaje za Bosnu i Hercegovina partner od poverenja, čak i u najtežim vremenima. Kroz ovaj zajam želimo da podržimo mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini jer su ona temelj ekonomije i glavni izvor zapošljavanja u BiH. Naš zajam je važan kao izvor finansiranja u vreme pandemije kada je pravovremena finansijska pomoć ključna za opstanak malih i srednjih preduzeća. Paralelno sa paketom pomoći za Zapadni Balkan koji je obezbedio Tim Evropa, želja nam je da podržimo napore u zemlji da se prevaziđe kriza nastala pandemijom, kao i da postavimo osnovu za ubrzani ekonomski oporavak nakon krize.”

Ambasador Johann Sattler, direktor Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, izjavio je ovom prilikom: "Ova inicijativa Evropske investicione banke je konkretan primer odlučnosti Evropske unije da pomogne Bosni i Hercegovini u borbi sa posledicama pandemije korona virusa. EU je pravovremeno obezbedila prvi paket pomoći od 7 miliona evra za rešavanje najhitnijih zdravstvenih potreba u zemlji.  Za njim će uslediti i značajan paket od dodatnih 73,5 miliona eura finansijskih sredstava od EU za mere društveno-ekonomskog oporavka u BiH. Ova sredstva podržavaju odluku Evropske komisije da obezbedi 250 miliona eura makrofinansijske pomoći, što će doprineti nastojanjima BiH da zaštiti svoje građane i kompanije pogođene krizom." 

Maja Jurčević, direktor Raiffeisen LEASING doo, je izjavila: "Drago nam je da kroz ovu kreditnu liniju nastavljamo našu uspešnu saradnju sa EIB-om, posebno imajući u vidu da se nalazimo u veoma specifičnom i teškom perodu koga je izazvala pandemija Covida-19. Naši klijenti su naš prioritet, tako da iznova nastojimo da budemo njihov partner bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo. U novonastaloj krizi maksimalno se trudimo da ih podržimo na različite načine da je prevaziđu najefikasnije moguće. Verujemo da ćemo doprineti boljoj zdravstvenoj zaštiti, kao i rešavanju ekonomskih problema kada prvi talas krize prođe.”

Ovo je druga i poslednja tranša zajma od 25 miliona eura realizovanog sa Raiffeisen Leasing BiH. Prva tranša potpisana je 2018. godine kao deo EIB-ove strateške podrške malim i srednjim preduzećima u zemlji. Prema procenama EIB-a, očekuje se da će zajam pomoći očuvanju preko 4 000 radnih mesta i podržati oko 445 malih i srednjih preduzeća.

EIB je do danas investirao 725 miliona eura u mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini kroz lokalne finansijske institucije. Evropska investiciona banka i Raiffeisen Grupacija u BiH su 2005. godine započeli saradnju i do sada plasirali 145 miliona eura u vidu povoljnih kredita za privredu Bosne i Hercegovine.

Od početka svojih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, EIB je obezbedio 2,4 milijarde eura finansijske podrške raznim privrednim sektorima i time podržao ulaganja u sektore transporta i malih i srednjih preduzeća, kao i u vodovod, kanalizaciju, energiju i zdravstvo.

U okviru pomoći od 15,6 milijardi eura za borbu protiv Covida-19 od „Tima Evrope“ koga finansiraju EU, zemlje članice EU i finansijske institucije, Evropska unija je najavila paket od 700 miliona eura pomoći za Zapadni Balkan. Evropska investiciona banka učestvuje sa 5,2 milijarde eura u globalnom paketu podrške u okviru Tima Evropa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital