Ekonomija u BiH u prvom polugodištu zabilježila skroman rast

07.09.2016. 08:15 / Izvor: SRNA
Ekonomija u BiH u prvom polugodištu zabilježila skroman rast

Rast domaće tražnje i izvoza doveli su do realnog rasta robnog uvoza koji je znatno iznad nominalne stope od 0,8 odsto u prvom polugodištu.

Ekonomija u BiH je u prvom polugodištu ove godine zabilježila skroman rast od nešto više od dva odsto, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u izvještaju o makroekonomskim pokazateljima dostavljenom Srni.

Nakon što je ekonomska aktivnost u prvom tromjesečju ove godine bila za 2,1 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine, taj trend je donekle ubrzan u drugom tromjesečju.

Na to prije svega ukazuju znatno brži rast robnog izvoza, ali i uvoza koji upućuje na kretanja domaće tražnje, a ekonomski rast u prvom polugodištu je bio nošen rastućim stopama izvoza i finalne potrošnje uz zanemarljiv doprinos investicija.

Robni izvoz nakon stagnacije u prvom kvartalu je ostvario nominalni rast od 5,7 odsto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju, a što je rezultat zaustavljanja godišnjeg pada vrijednosti izvoza električne energije od 42 odsto iz prvog tromjesečja, ali i znatno bržeg rasta ostatka robnog izvoza najvećim dijelom podređenog izvoznoj tražnji.

Ovo je, uglavnom, dovelo do značajnog rasta proizvodnje u prerađivačkoj industriji od 6,3 odsto u prvom polugodištu.

Rast prihoda od PDV-a prema poreskim prijavama bio je 2,6 odsto i to ukazuje na povećanje finalne potrošnje u prvom polugodištu.

U prilog tome takođe govori i rast vrijednosti uvoza dobara široke potrošnje od približno pet odsto.

Investicije su u posmatranom periodu ostvarile blagi pad u prvom polugodištu, s obzirom na smanjenje obima građevinskih radova od 3,1 odsto u prvom tromjesečju, i to uglavnom u domenu niskogradnje koja je u najvećoj mjeri predmet javnih radova.

Ovo je donekle neutralisano godišnjim rastom vrijednosti uvoza kapitalnih dobara u drugom tromjesečju od 3,3 odsto nakon stagnacije u prvom kvartalu.

Rast domaće tražnje i izvoza doveli su do realnog rasta robnog uvoza koji je znatno iznad nominalne stope od 0,8 odsto u prvom polugodištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital