Kapital / IZVJEŠTAJI

(Ekonomist) Svetski gigant Oracle dodelio posebno priznanje kompaniji DataLab

15.05.2007. 20:25 / Izvor: eKapija.ba

Najveća svetska kompanija za razvoj poslovno-informacionih sistema, Oracle dodelila je krajem aprila, na četvrtom skupu partnerskih preduzeća iz srednje i istočne Evrope, (uključujući Rusiju i zemlje Zajednice nezavisnih država), preduzeću DataLab nagradu za najbolji tzv. projekat migracije. Dakle, među oko 950 preduzeća sa ovog ogromnog prostora, DataLab je primio jednu od ukupno jedanaest nagrada “Oracle EE & CIS Partner of the Year 2007” za uspešno izveden projekat tehnološke migracije poslovno-informacionog sistema Pantheon. Na taj način, DataLab je postalo prvo preduzeće sa prostora bivše Jugoslavije koje je, u zaista oštroj konkurenciji, osvojilo ovu izuzetnu nagradu Alfonso Di Ianni, potpredsednik korporacije Oracle za regiju EE i CIS, rekao je, uručujući priznanje, da je integracijom sa poslovno-informacionim sistemom Pantheon dobijena jedna od najboljih aplikacija za mala i srednja preduzeća. “DataLabu ćemo pomagati kako na tržištima, na kojima već nastupa, tako pri otvaranju novih”, dodao je još Di Ianni. Za tržište Srbije ove vesti imaju tim veći značaj, jer je pre izvesnog vremena (o čemu su čitaoci Ekonomista takođe obavešteni), konferencijom za štampu u Beogradu, DataLab otpočeo malu turneju po Srbiji u okviru koje su već napravljene prezentacije u Novom Sadu, Kragujevcu i Valjevu.

DataLab izvorno jeste slovenačka kompanija (osnovana 1997. godine), ali je ubrzo, već posle dve godine, svoje poslovanje proširila u Hrvatsku, a zatim i na druge bivše SFRJ republike: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru. U planu je otvaranje kompanija u Bugarskoj i Rumuniji, nakon čega bi trebala da usledi ekspanzija u ostale zemlje istočne Evrope, čemu će dobijena nagrada očigledno biti odličan “vetar u leđa”.
DataLabov ključni proizvod, integralni poslovno-informacioni sistem, Pantheon 4.5 predstavljen je tržištu 2000. godine, ali je danas u upotrebi njegova modernizovana verzija – Pantheon 5.5.

Nova verzija je po prvi put kompatibilna i sa Linux operativnim sistemima, što znači da nije neophodno plaćati Windows licencu, kada za to ne postoji dodatna potreba. Ako na radnom mestu kompjuter služi samo za korišćenje Pantheona, onda je jeftinije instalirati Linux, tako da se ne iziskuju bespotrebni dodatni troškovi. Softver je takođe kompatibilan i funkcionalan u Windows okruženju, kao i njegove ranije verzije. Još jedna od značajnih novina je Workflow, odnosno poboljšanje celokupnog procesa upravlja tokom dokumenata.

Po rečima Andreja Mertelja, predsednika uprave Datalaba, na osnovu analize poslovanja u Sloveniji ustanovljeno je da firme koje za svoje poslovanje koriste Pantheon imaju i do sedam puta brži rast, a ostvaruju duplo veći profit u poređenju sa konkurentima u branši. Velika prednost ovog softvera je što on donosi najbolje prakse i iskustva preduzeća iz Slovenije, koja se već nalazi u Evropskoj uniji. Posebno je interesantno da je DataLab u svakoj državi regiona napravljen po konceptu 50:50 vlasništva sa domaćom firmom što se pokazalo kao vrlo uspešan koncept, pogotovu u Srbiji.

Zanimljivo je da se svoj proizvod DataLab prodaje preko partnerske mreže, koja danas udružuje 114 partnerskih preduzeća sa ukupno 377 konsultanata i predstavlja drugu najveću grupu konsultanata na području poslovno-informacionih sistema na teritoriji Balkana. Trenutno broj korisnika ovog sistema prelazi 20 hiljada, a softver opslužuje blizu 4.000 preduzeća. U Srbiji Pantheon koristi nešto više od 400 firmi.

Cena

Osnovni paket Pantheon 5.5 košta 699 evra, dok je za verziju koja poseduje on-line analitičko procesiranje (OLAP) podataka potrebno izdvojiti 899 evra. Najskuplji paket je onaj koji uključuje i MRP II metodu za upravljanje proizvodnjom, odnosno koncept planiranja i upravljanja proizvodnjom, kao i njenim troškovima.

poziv na pretplatu na na www.ekonomist.co.yu

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital