Kapital / BH BERZE

Ekonomisti upozoravaju na spor ekonomski rast BiH: Na predratnom nivou tek 2017. godine

21.12.2009. 14:44 / Izvor: Nezavisne novine

Bosna i Hercegovina još nije dostigla predratni nivo bruto domaćeg proizvoda, a neće ga dostići ni u narednih nekoliko godina, ocjenjuju ekonomski eksperti.

"Bosna i Hercegovina je 2007. godine dostigla 84 posto predratnog bruto domaćeg proizvoda. Kada ćemo dostići nivo razvoja koji smo imali prije rata, ovisiće od ekonomskog rasta narednih godina", kaže Fikret Čaušević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Obrazlaže da sa stopama rasta koje smo imali u periodu od 2004. do 2008. godine, a koje su kretale oko pet ili šest posto, predratni BDP nećemo dostići najranije za osam godina.

"Ukoliko bismo imali stope rasta za 50 posto veće nego u periodu od 2004. do 2008. godine, mogli bismo računati da ćemo predratni nivo BDP-a dostići za pet godina. To je iz perspektive ove i sljedeće recesijske godine prilično optimistično", ističe Čaušević.

Prilikom predstavljanja Izvještaja o konkuretnosti, prošle sedmice u Sarajevu Zlatko Lagumdžija, direktor MIT centra Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, također je potvrdio da je BiH dostigla 84 posto predratnog razvoja.

"BiH je jedna od tri zemlje u regiji koje još nisu dostigle predratni nivo BDP-a", kazao je Lagumdžija prezentujući analizu EBRD-a, kojom se procijenjeni nivo BDP-a u 2008. godini poredi sa BDP-om u 1989. godini.

I dok je naša zemlja dostigla 84 posto, Srbija je tek na 72 posto predratnog razvoja, a Crna Gora na 92 posto.

Prema ovoj analizi, regionalni rekorder je Albanija sa indeksom 163, što znači da je za 63 posto prestigla prijeratni razvoj. Slovenija je predratni nivo BDP nadogradila za 56 posto, a predratni razvoj premašile su i Hrvatska za 11 posto i Makedonija za 2 posto. Cijela jugoistočna Evropa, prije svega zahvaljujući snažnom rastu Albanije i Slovenije, ima prosječno za 40 posto veći BDP nego 1989. godine.

Kad je riječ o svim tranzicijskim zemljama, onda je rast u odnosu na 1989. godinu prosječno svega četiri posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital