Kapital / IZVJEŠTAJI

Ekonomska kriza zaobišla telekom operatere?

29.03.2010. 14:59 / Izvor: eKapija.ba

Kupovna moć građana BiH zadnjih godinu dana u znatnom je padu. Međutim, kada je riječ o telefoniji i internetu, podaci mnogobrojnih agencija za istraživanje tržišta u našoj zemlji i svijetu pokazuju rast.

Posljednje istraživanje GfK BH Centra za istraživanje tržišta urađeno prošle godine, kaže, da se trend uvođenja internet konekcije u bh. domaćinstva nastavlja.

Svako deseto bh. domaćinstvo, koje još uvijek ne posjeduje internet, razmatra mogućnost njegova uvođenja, a još 14 posto će to vjerojatno učiniti, mada ne tako skoro.

Slično je i na polju korištenja mobilnih uređaja. GfK Group provele je istraživanje u 17 država CEE o navikama korištenja mobilnih telefona u 2008. godini, podaci pokazuje da u BiH 80 posto građana koristi mobilni telefon, što govori u prilog činjenici da je korištenje usluga mobilne telefonije i u našoj zemlji postalo praktički nešto bez čega se svakodnevni život ne može više zamisliti.

O rastu korisnika telefonije i internet usluga govore i podaci jedne od većih kompanija u ovom biznisu M:tela, koji na dan 28.02.2010. bilježi preko 1.682,000 korisnika mobile, fiksne i internet tehnologije, od čega je 1,230.000 korisnika mobilne telefonije.

Porast mobilne telefonije u odnosu na mart 2009. godine je 9,6 posto.

Kada je riječ o internetu, broj korisnika 2009. u odnosu na 2008. godinu bio je veći za čak 122,91%, ističu u ovoj kompaniji, naglašavajući da se trend rasta nastavlja.

Ukupan broj korisnika ADSL-a prelazi 59.000, te je broj korisnika ADSL-a povećan za 59,74%.

"Kompanija M:tel je učinila velike napore radeći na povećanju ADSL dostupnosti, kao i prilagođavanju paketa potrebama i platežnim sposobnostima naših korisnika (veće brzine uz istu cijenu) tako da ćemo i dalje raditi u istom smjeru. Uvodeći 3G tehnologiju korisnicima je omogućeno korištenje mobilnoga interneta po velikim brzinama. U ponudi su najsavremeniji uređaji (telefoni i netbook računari) koji korisnicima omogućavaju korištenje interneta u pokretu", kazala je za naš portal Aida Halilović, portparol M:tela.

Rast mobilnog prenosa podataka i preuzimanja video sadržaja, prema zadnjim rezultatima istraživanja kompanije Cisco, u narednom petogodišnjem razdoblju porast će za gotovo 40 posto širom svijeta.

Istraživanja kompanije Cisco predviđaju da će do 2014. godine preko 5 milijardi ljudi širom svijeta svakodnevno koristiti mobilne mreže za preuzimanje video sadržaja. Drugim riječima, u narednih pet godina gotovo 66 posto ukupnog svjetskog prometa na mobilnom internetu činit će video sadržaji.

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital