Euro blago oslabio uoči ECB-ove sjednice

25.01.2019. 10:01 / Izvor: HINA
Euro blago oslabio uoči ECB-ove sjednice

U fokusu investitora bit će prva ovogodišnja sjednica ECB-a, u kontekstu pojačane zabrinutosti u vezi napetosti u globalnoj trgovini, kao i daljnjeg razvoja situacije po pitanju brexita.

Tečaj eura u četvrtak je blago oslabio na međunarodnim tržištima, jer investitori očekuju da bi Europska središnja banka (ECB) mogla izraziti oprez zbog usporavanja gospodarskog rasta u eurozoni.

Euro je jutros u takvim okolnostima oslabio blagih 0,2 posto prema dolaru, na 1,1355 dolara. Pritiske na njegovo slabljenje izazivaju slabiji podaci iz gospodarstva eurozone, pri čemu investitore brine što su najveća gospodarstva - njemačko, francusko i talijansko, ostvarila vrlo slabašan rast u četvrtom tromjesečju, a loše je odjeknuo i najnoviji podatak iz Francuske o padu poslovnih aktivnosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se zadržao oko razina na prethodnom zatvaranju i iznosio je 96,06 bodova.

Veće dobitke dolara prema košarici valuta priječi niz razloga, uključujući zabrinutost investitora u vezi globalnog gospodarskog rasta, blokade dijela državnih službi u Sjedinjenim Država i aktualni američko-kineski trgovinski spor čije se rješenje još ne nazire.

U fokusu investitora bit će prva ovogodišnja sjednica ECB-a, u kontekstu pojačane zabrinutosti u vezi napetosti u globalnoj trgovini, kao i daljnjeg razvoja situacije po pitanju brexita.

Očekuje se da će ECB potvrditi plan o mogućem povećanju kamatnih stopa do kraja godine, no u fokusu trgovaca valutama bit će poruke iz središnje banke, pri čemu će ih ponajviše zanimati koliko će one biti izravne po pitanju usporavanja gospodarske aktivnosti, ako će ih uopće i uputiti.

Euro je u protekla dva tjedna oslabio oko 1,6 posto, jer investitori očekuju da će ECB zadržati popustljivu monetarnu politike kroz dulje razdoblje. No, slabija od očekivane gospodarska aktivnost u zadnje vrijeme u Njemačkoj i Francuskoj, mogla bi navesti predsjednika ECB-a Marija Draghija da istakne mogućnost duljeg razdoblja usporavanja, a takve bi poruke mogle pogoditi euro.

Funta je jutros blago oslabila prema dolaru i njome se trgovalo po 1,3043 dolara, što znači da se zadržala nedaleko najviših razina koje je bila dosegnula sredinom studenoga, a znak je da trgovci očekuju da će Britanija izbjeći kaotičan izlazak iz Europske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital