Euro ojačao treći tjedan zaredom, unatoč grčkoj krizi

22.06.2015. 09:50 / Izvor: Poslovni dnevnik
Euro ojačao treći tjedan zaredom, unatoč grčkoj krizi

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro ojačao prema dolaru, treći tjedan zaredom, jer ulagači vjeruju da američka središnja banka neće brzo povećavati kamatne stope.

U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, ojačao 0,2 posto, pa mu je cijena dosegnula 139,25 jena, piše poslovni.hr.

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro ojačao prema dolaru, treći tjedan zaredom, jer ulagači vjeruju da američka središnja banka neće brzo povećavati kamatne stope.

Tečaj eura ojačao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 0,8 posto, na 1,1355 dolara, a u jednom se trenutku, po prvi puta nakon mjesec dana, probio i iznad razine od 1,1400 dolara.

U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, ojačao 0,2 posto, pa mu je cijena dosegnula 139,25 jena.

Dolar je, međutim, oslabio prema 'japancu', za 0,6 posto, na 122,70 jena.

Pritisak na dolar uslijedio je u srijedu, nakon dvodnevne sjednice čelnika Feda s koje su poručili da je najveće svjetsko gospodarstvo vjerojatno dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje ključnih kamatnih stopa do kraja godine.

Međutim, dužnosnici Feda smanjili su procjene o tempu rasta kamata u iduće dvije godine. Stoga je na tržištu prevladao stav da kamate neće biti povećane već u rujnu, nego u listopadu ili čak prosincu, pa su prinosi na američke obveznice, koji su tjedan dana prije dosegnuli najviše razine u osam mjeseci, prošloga tjedna pali.

"Ulagači koji su prije poruka Feda kupovali dolare nadali su se jasnim naznakama da će središnja banka povećati kamate u rujnu, no Fed tako nešto nije dao ni naslutiti", kaže Kathy Lien.

Zbog toga se dolar našao pod pritiskom, pa je oslabio u odnosu na europsku valutu, premda se i ona nalazi pod pritiskom zbog grčke dužničke drame.

Ni u četvrtak na sjednici ministara financija eurozone nije postignut nikakav napredak u rješavanju grčkih dužničkih problema jer Atena ne pristaje provesti reforme koje traži eurozona kako bi joj odobrila novu ratu kredita.

Grčka se za još jedan korak približila bankrotu jer joj krajem lipnja na naplatu stiže MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura, a Atena nema novca za isplatu te obveze.

Grčke su banke u problemima jer su iz njih građani i kompanije u proteklih tjedan dana povukli više od 4 milijarde eura depozita, pa je u pomoć bankama morala uskočiti Europska središnja banka (ECB) izvanrednim financiranjem.

Za ponedjeljak je sazvan izvanredni sastanak na vrhu predsjednika država i vlada 19 zemalja eurozone posvećen Grčkoj.

Europska valuta dosad je, po ocjeni analitičara, bila iznenađujuće otporna na zbivanja oko Grčke. "Nitko od sudionika financijskih tržišta ne mari za Grčku", napisali su analitičari Commerzbanka u kratkom komentaru.

Valutna analitičarka iz DZ Banka Sonja Marten kazala je, pak, da su zbog približavanja roka za otplatu 1,6 milijardi eura zajma MMF-u ulagači ipak postali nervozniji.

"Svjedočili smo krajnjim rokovima i novim krajnjim rokovima, a nijedan od njih se ustvari nije pokazao konačnim, no sada se bližimo konačnom krajnjem roku za povrat duga. Neizvjesnost dakako nije dobra za euro... i svako rješenje bit će pozitivno za Grčku, kada do njega dođe, jer će neizvjesnost donekle biti otklonjena. Koliko će to potrajati, to je pak sasvim drugo pitanje", kazala je Marten.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital