Euro ponovo ojačao, Katalonija sprečava veći rast

20.10.2017. 08:17 / Izvor: Nezavisne novine
Euro ponovo ojačao, Katalonija sprečava veći rast

Euro je u takvom ambijentu ojačao 0,3 odsto, na 1,1822 dolara, što su njegov najviši nivo prema dolaru u posljednja tri trgovinska dana.

Euro je u četvrtak nakratko zabilježio najviši nivo u tri dana prema dolaru na međunarodnim tržištima pred skorašnju sjednicu Evropske središnje banke (ECB), ali njegov snažniji rast sprečava neizvjesnost oko katalonske krize.

Euro je u takvom ambijentu ojačao 0,3 odsto, na 1,1822 dolara, što su njegov najviši nivo prema dolaru u posljednja tri trgovinska dana.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se pak zadržao na 93,32 boda, na više-manje nepromijenjenom nivu u poređenju sa zatvaranjem dan ranije.

Američka je valuta prema japanskoj pritom samo nakratko dosegla 113,095 jena, najvišeg nivoa od 6. oktobra. Cijena dolara u kasnijem trgovanju se stabilizovala na 112,99 jena, nedaleko od nivoa sa zatvaranja američkih tržišta u srijedu.

U fokusu je daljnji razvoj situacije u Kataloniji, budući da je katalonski predsjednik Karles Pudždemon do 10 sati u četvrtak morao odgovoriti na ultimatum Madrida da odustane od nezavisnosti ili će španska vlada ukinuti autonomiju Katalonije.

U pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju, Pudždemon je upozorio da će Katalonija proglasiti punu nezavisnost od Španij ako Madrid nastavi prijetiti suspenzijom autonomije te pokrajine.

"Iskreno, ne postoji osnovni pokretač koji bi podupro kurs eura, posebno u svjetlu najnovijih vijesti iz Španij, a dok situacija ne postane nešto jasnija tržišta će se držati uobičajenih obrazaca", kazao je Luc Karpovic, valutni analitičar u Commerzbanku.

Fokus tržišta sada se preusmjerava ka sjednici ECB-a, zakazanoj za 26. oktobar, na kojoj bi centralna banka, prema ekonomistima iz Rojtersove ankete, trebala najaviti da će od januara iduće godine početi smanjivati postojeće iznose mjesečnih kupnji obveznica sa 60 milijardi eura na 40 milijardi.

Dolar je, ipak, prema jenu nakratko zabilježio najviši nivo u gotovo dvije sedmice zahvaljujući ovosedmičnom rastu prinosa na američke državne obveznice, jer su tržišta posebnu pažnju usmjerila izboru novog čelnika američke centralne banke Fed i japanskim izborima narednog vikenda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital