Euro 'puni' 20 godina: Div na klimavim nogama

Kapital / BANKARSTVO

Euro "puni" 20 godina: Div na klimavim nogama

31.12.2018. 07:56 / Izvor: Agencije

Euro će u utorak da "napuni" 20 godina tokom kojih je preživio veliku krizu i trajno se ustoličio na finansijskim tržištima i u evropskim novčanicima, ali bez tešnje integracije evrozone suđeno mu je da ostane "div na klimavim nogama", smatraju analitičari.

Euro je "rođen" 1. januara 1999. godine i u početku je postojao samo kao virtualna valuta u računovodstvenim i finansijskim transakcijama.

Fizička realnost postao je tri godine kasnije, a kovanice i novčanice eura danas koristi više od 340 miliona ljudi u 19 evropskih država, prenio je portal Novac.hr.

Valutu nisu odmah zavoljeli i mnogi su njeno uvođenje doživjeli kao neželjeno povećanje cijena.

U Njemačkoj je čak dobio nadimak "teuro", po njemačkoj riječi za skupo.

Euro je danas popularniji nego ikad prije, uprkos jačanju evroskeptičnih, populističkih pokreta u nizu država.

Ispitivanje javnog mnjenja sprovedeno u novembru za Evropsku centralnu banku (ECB) pokazalo je da 74 posto građana evrozone smatra da je euro bio dobar za EU, a 64 posto da je bio dobar za njihovu državu.

Euro je sada druga svjetska valuta, iza američkog dolara, čiju dominaciju još ne može dovesti u pitanje.

Euro je doživeo najveće iskušenje i presudni trenutak kada su posljedice finansijske krize 2008. izazvale dužničku krizu u evrozoni koja je kulminirala spasavanjem nekoliko država, čime su valutna unija i njeno jedinstvo dovedeni na ivicu pucanja.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi smatra se zaslužnim za spasavanje eura te 2012. godine i tada je izgovorio sada legendarne riječi da će ECB, koja vodi monetarnu politiku eurozone, učiniti "šta god bude potrebno" da sačuva jedinstvenu valutu.

Bankovna unija koja se već dugo planira još nije dovršena zbog neslaganja oko uvođenja jedinstvene evropske šeme osiguranja depozita, a prijedlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se osnuje budžet eurozone značajno je "razvodnjen".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital