Europska komisija skeptična oko modela spašavanja NLB-a

27.05.2013. 08:52 / Izvor: Dnevni list
Europska komisija skeptična oko modela spašavanja NLB-a

Rejting agencija Moody's snizila je nedavno dugoročnu ocjenu rejtinga NLB-a sa B2 na Caa2, s negativnim izgledima. Rejtingom Caa2 ocjenjuju se banke koje imaju lošu kreditnu sposobnost i vrlo visok kreditni rizik.

Sudbina Nove Ljubljanske banke (NLB) i dalje je neizvjesna.

Rejting agencija Moody's snizila je nedavno dugoročnu ocjenu rejtinga NLB-a sa B2 na Caa2, s negativnim izgledima. Rejtingom Caa2 ocjenjuju se banke koje imaju lošu kreditnu sposobnost i vrlo visok kreditni rizik.

Nenaplativi krediti

Za (novu) dokapitalizaciju bi, prema procjenama uprave, ove godine trebali osigurati oko 400 milijuna eura, a upitna je kratkoročna perspektiva za banku da počne poslovati s dobiti, nakon više godina u kojima je zabilježila negativan rezultat.

Udjel loših kredita u kreditnom portfelju te banke s krajem prošle godine dostigao je gotovo trećinu (28,2 posto) ukupnog kreditnog plasmana, a Moody's je procijenio da bi se taj postotak mogao i povećati zbog visoke zaduženosti poduzeća koja su komitenti NLB-a. Stanje bi bilo vjerojatno i gore da Europska komisija nije sredinom srpnja 2012. privremeno odobrila injekciju kapitala od 382,9 milijuna eura za ovu najveću slovensku banku uz dodatne rezerve koje su povučene iz državnih fondova.

Opseg loših zajmova slovenske najveće banke, Nove Ljubljanske banke (NLB), prema podacima iz rujna prošle godine, iznosio je vrtoglavih 2,09 milijardi eura, a najveći dužnici su bile bankrotirane građevinske kompanije, od kojih su neke radile i velike infrastrukturne projekte u BiH, a skora naplata tih dugova je upitna.

„Trebat će nam najmanje dvije godine da stanemo na noge“, ocijenio je u izjavi za medije izvršni direktor NLB banke Janko Medja govoreći o planovima ozdravljenja banke, dok je slovenska premijerka Alenka Bratušek kao prvi prioritet označila stabilizaciju bankarskog sektora u zemlji koju zbog ovog problema nazivaju novim Ciprom. U posljednjih nekoliko godina država je u NLB “upumpala” oko 500 milijuna eura. Sad je naložila štednju pa banka za jednu petinu treba smanjiti broj osoblja, a planira takozvane “loše kredite”, čija se vrijednost procjenjuje na 1,3 milijarde eura, prebaciti u takozvanu “lošu banku”. Cijeli sanacijski proces bi se odvijao do 2017. godine. No, predstavnici Europske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda su u preliminarnoj ocjeni izrazili veliku skepsu oko uspješnosti ovog modela.

I u BiH poteškoće

Kriza u Sloveniji mogla bi se odraziti i na poslovanje članica NLB Grupacije koje posluju u BiH kroz dva subjekta – NLB Tuzlansku banku i NLB Razvojnu banku Banja Luka. Prema prošlogodišnjim podacima, poslovanje NLB-a u FBiH je bilo pozitivno i banka je bila odgovarajuće dokapitalizirana. U portfelju imaju velike trgovačke lance u FBiH, ali i najveće državne kompanije iz oblasti energetike i komunikacija. No, ova banka ima poteškoća u poslovanju i u BiH slično kao i u Sloveniji, konkretno, s nenaplativim kreditima. Prekjučer je na Brdu kod Kranja održan i sastanak ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića sa slovenskim ministrom policije Gregorom Virantom. Kako je priopćeno, “razgovaralo se i o problemima koji su u vezi s poslovanjem NLB banke u BiH i načinu na koji je ta banka oštećena”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital