Europske burze pale zbog napetosti između SAD-a i Kine

24.07.2020. 10:48 / Izvor: Index.hr
Europske burze pale zbog napetosti između SAD-a i Kine

Cijene dionica pale više od 1 posto, što je posljedica rasta napetosti između SAD-a i Kine.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale više od 1 posto, što je posljedica rasta napetosti između SAD-a i Kine te zabrinutosti ulagača zbog daljnjeg rasta broja zaraženih koronavirusom.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 u minusu 1,4 posto, nakon što je jučer ostao gotovo nepromijenjen.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 1,25 posto, na 6.134 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,65 posto, na 12.885 bodova, a pariški CAC 1,45 posto, na 4.960 bodova.

Oštar pad zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine

Oštar pad indeksa posljedica je rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je u srijedu Washington naredio Kini da zatvori njezin konzulat u Houstonu zbog špijuniranja.

Peking je to nazvao neutemeljenim izmišljotinama povezanim s predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u i jutros naložio SAD-u da zatvori svoj konzulat u gradu Chengduu.

Ulagači su zabrinuti i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

U SAD-u je jučer broj zaraženih dosegnuo 4 milijuna, a broj umrlih porastao je za više od 1.000 treći dan zaredom, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 144 tisuće.

Danas ne rade zbog praznika

Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 bio u minusu 1,7 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital