Europski ulagači dobro raspoloženi na kraju godine

30.12.2013. 11:44 / Izvor: Business.hr
Europski ulagači dobro raspoloženi na kraju godine

​Na europskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule nove najviše razine u pet godina, no uz mršav obujam trgovanja jer su mnogi ulagači povezali božićne i novogodišnje blagdane.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule nove najviše razine u pet godina, no uz mršav obujam trgovanja jer su mnogi ulagači povezali božićne i novogodišnje blagdane.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.314 bodova, novu najvišu razinu od polovice 2008. godine. Od početka godine taj je indeks porastao oko 16 posto.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu do 0,1 posto, dok je pariški CAC za toliko ojačao.

Dva dana prije kraja godine nema značajnijih vijesti, no tržište raste jer menadžeri fondova uljepšavaju svoje portfelje.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,7 posto, na 16.291 bod, novu najvišu razinu u šest godina.

Ove je godine Nikkei skočio 56,7 posto, što je njegov najveći godišnji rast od 1972. To se zahvaljuje agresivnoj poticanoj monetarnoj i fiskalnoj politici otkako je na čelu vlade premijer Shinzo Abe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital