Eurozona u trećem kvartalu s najbržim rastom poslovnih aktivnosti

25.09.2017. 14:33 / Izvor: HINA
Eurozona u trećem kvartalu s najbržim rastom poslovnih aktivnosti

Rast aktivnosti ubrzao je u sektoru proizvodnje i uslužnom sektoru.

Poslovne aktivnosti u privatnom sektoru 19-člane eurozone u rujnu su neočekivano snažno ubrzale, zaključivši treće tromjesečje s najsnažnijim rastom od svibnja, pokazale su u petak prve procjene londonske istraživačke tvrtke Markit.

Sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI), koji objedinjuje aktivnosti proizvodnog i sektora usluga u eurozoni, u rujnu je poskočio na 56,7 bodova, s 55,7 bodova u kolovozu, pokazale su prve procjene londonske tvrtka za prikupljanje i obradu podataka. To je suprotno ranijim procjenama, prema kojima se očekivalo njegovo blago smanjenje, na 55,6 bodova.

Rast aktivnosti ubrzao je u sektoru proizvodnje i uslužnom sektoru, pri čemu je proizvođački sektor nastavio predvoditi ekspanziju u 19-članom gospodarstvu, pokazalo je izvješće Markita.

U sektoru usluga aktivnosti su u rujnu ojačale najviše od ovogodišnjeg svibnja dok je u sektoru proizvodnje rast bio najizrazitiji od travnja 2011. godine.

Markitov PMI indeks za sektor usluga u rujnu je uvećan na 55,6 bodova, s 54,7 bodova u kolovozu. To je osjetno više u usporedbi s očekivanim blagim povećanjem na 54,8 bodova.

Istodobno, PMI za sektor proizvodnje porastao je na 58,2 boda, s 57,4 boda u kolovozu, dok se očekivalo da će skliznuti na 57,2 boda.

"Podaci iz provedene ankete ukazuju na stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,7 posto u trećem kvartalu, pri čemu ubrzani zamah govori u prilog uspješnom završetku godine", kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital