Facebook prošle godine potrošio čak 22 miliona dolara za zaštitu Zuckerberga

Kapital / IZVJEŠTAJI

Facebook prošle godine potrošio čak 22 miliona dolara za zaštitu Zuckerberga

14.04.2019. 11:12 / Izvor: Dnevni Avaz

Tehnološki gigant Facebook gotovo je udvostručio svotu koju izdvaja na osiguranje svog osnivača i izvršnog direktora Marka Zuckerberga. 

Facebook je tokom prošle godine potrošio čak 22 miliona dolara za dodatne troškove Zuckerbergove zaštite.

Zuckerberg, kao i mnogi bogati izvršni direktori, dobija službenu platu od samo jednog dolara godišnje, a tokom prošle godine nije primao bonuse i nagrade za dionice.

Troškovi za sigurnost Zuckerberga i njegove porodice su iznosili 22,6 miliona dolara na godišnjem nivou, što je 9,1 milion dolara više nego za prethodnu godinu.

Na troškove privatnog aviona potrošeno je 2,6 miliona dolara, a iz kompanije je rečeno da je i to dio njegovog "programa osiguranja".

"Zuckerberg je jedan od najprepoznatljivijih izvršnih direktora na svijetu. To je rezultat velike baze naših korisnika i naše kontinuirane izloženosti globalnoj medijskoj, zakonodavnoj i regulatornoj pažnji.", navela je kompanija u saopćenju.

Tehnološki gigant se posljednjih godina često nalazi na udaru kritika zbog brojnih propusta. Detaljne informacije o više od 540 miliona korisnika Facebooka mjesecima su bile javno vidljive, pokazala je istraga kompanije zadužene za sigurnost na internetu.

Ovo je, kako podsjeća BBC, posljednji u nizu incidenta vezanih za otkrivanje povjerljivih i ličnih podataka kompanije Facebook.

Krajem marta Facebook je objavio da su zaposleni u toj kompaniji imali pristup šiframa oko 600 miliona korisnika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital