FBA: Značajan pad poslovanja banaka, kamatni prihodi smanjeni, rashodi povećani

15.12.2020. 08:44 / Izvor: Akta.ba
FBA: Značajan pad poslovanja banaka, kamatni prihodi smanjeni, rashodi povećani

Od banaka se očekuje da podrže oporavak privrede i stimuliraju kreditni rast kroz kontinuirano finansiranje klijenata i održive kreditne aranžmane.

Bosna i Hercegovina se suočava sa značajnim poremećajima zbog posljedica pandemije.Prema zvaničnimprognozama, očekuje se značajan pad bruto domaćeg proizvoda u 2020. godini, uslijed smanjenja domaće potražnje i ekonomske aktivnosti. Posebno su ugroženi sektori usmjereni na izvoz, prerađivačka industrija, transport, turizam i ugostiteljstvo.

Bankarski sektor u Federaciji BiH je u periodu do pandemije bilježio umjerene stope rasta aktive, depozita, kredita i kapitala, dok su iznos i učešće nekvalitetnih kredita bilježili smanjenje. Regulatornim reformama nakon posljednje finansijske krize dodatno je ojačana kapitalna pozicija banaka i otpornost bankarskog sektora na stres.

Ublažavanje krize

Agencija za bankarstvo Federacije BiH objavila je informaciju o subjektima bankarskog sistema na kraju trećeg kvartala ove godine.  Na samom početku pandemije intenzivirano je praćenje likvidnosti banaka. Uspostavljen je kanal kriznog komuniciranja, kako bi se pojednostavila i ubrzala komunikacija.

Podsjetimo, Agencija je krajem marta 2020.godine usvojila Odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih Covidom 19.

Navedenom Odlukom, data je mogućnost bankama da klijentima koji su pogođeni negativnim efektima pandemije osiguraju održiv model koji će podržati uredno izmirenje njihovih obaveza i održati stabilnost bankarskog sektora. Odlukom je obuhvaćen čitav niz mjera koje banke mogu nuditi klijentima u cilju olakšanja servisiranja njihovih obaveza, te su izloženosti pod posebnim mjerama izuzete iz definicije nekvalitetnih kredita. Osim mjera za olakšanje otplate za klijente pogođene negativnim efektima pandemije, navedenom Odlukom su propisane i mjere usmjerene ka očuvanju kapitala banaka i osiguranju kontinuiteta kreditne aktivnosti.

"Naredni set mjera koje imaju za cilj stvaranje uslova za oporavak ekonomske aktivnosti I povećanje kreditnog rasta Agencija je donijela u junu 2020. godine. Najznačajnije izmjene odnosile su se na revidiranje limita za ročnu usklađenost finansijske aktive i obaveza u periodu dospijeća do 30 dana, smanjenje pondera rizika za izloženosti prema regionalnim vladama, omogućavanje korištenja niže stope pokrića očekivanim kreditnim gubicima za nove dugoročne izloženosti odobrene u funkciji privrednog rasta, revidiranje limita za visinu otvorene devizne pozicije… Agencija je svim bankama u julu 2020. godine uputila zahtjev za postupanjem vezano za upravljanje sistemskim rizicima koji mogu nastati kao posljedica pandemije", kažu iz Agencije.

Rast rezervi

Prema preliminarnim rezultatima, bankarski sektor u Federaciji BiH u prvih devet mjeseci 2020. godini bilježi pad svih značajnih pokazatelja poslovanja bankarskog sektora koje se ogledaju u smanjenju aktive, depozita, odsustvu kvalitetnih projekata za kreditiranje i padu profitabilnosti.

"Značajnije smanjenje aktive i depozita zabilježeno je u drugom kvartalu tekuće godine kao posljedica negativnih očekivanja, nakon čega se u trećem kvartalu dogodio blagi oporavak. Učešće novčanih sredstva zadržano je na kontinuirano visokom nivou od 30%. U odnosu na isti period 2019. godine, kamatni i operativni prihodi su smanjeni, dok su kamatni rashodi povećani. Zbog navedenog, kao i rasta troškova rezervi za kreditne gubitke, finansijski rezultat na nivou bankarskog sektora je također smanjen u odnosu na rezultat za isti period 2019. Godine", pojasnili su u Izvještaju.

Agencija do kraja 2020. godine očekuje rast rezervi za očekivane kreditne gubitke zbog primjene novih makroekonomskih pretpostavki u modelima za izračun parametara kreditnog rizika, kao i značajniji rast kredita u nivou kreditnog rizika.

Što se tiče 2021.godine, ističu da će epidemiološka situcija umnogome uticati.

"S tim u vezi od banaka se očekuje da podrže oporavak privrede i stimuliraju kreditni rast kroz kontinuirano finansiranje klijenata i održive kreditne aranžmane, da zajednički djeluju u cilju iznalaženja odgovarajućih modaliteta za klijente pogođene pandemijom…", navedeno je, između ostalog, u ovom Izvještaju.

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital