Kapital / IZVJEŠTAJI

FBiH do kraja godine Republici Srpskoj treba da isplati 22,6 miliona KM duga

01.07.2020. 08:32 / Izvor: SRNA

Federacija BiH /FBiH/ do kraja ove godine treba da isplati 22,6 miliona KM duga Republici Srpskoj na osnovu poravnanja raspodjele prihoda od indirektnih poreza za period od 2012. do kraja 2019. godine, izjavila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

"Prva rata bi trebalo da bude uplaćena već u julu u iznosu višem od tri miliona KM, a dug će se vraćati u šest jednakih rata. RS će tako do decembra na računu imati cjelokupan iznos duga", istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva je sinoć za ATV rekla da Republika Srpska ne želi da vrši udar na budžet FBiH, zbog čega je i dogovorena isplata duga u ratama.

"Konačno smo uspjeli da dogovorimo poravnanje koje je dugo trajalo. Na pretposljednjem Upravnom odboru dogovorili smo poravnanje glavnice. FBiH je RS-u dužna 22,6 miliona KM", pojasnila je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da postoji i tužba Republike Srpske za kamate i da taj dug koji je dugo bio prisutan nije plaćen, te da ta tužba nije realizovana, ali da su se dogovorili, odnosno poravnali glavnicu.

"Moram reći da je koficijent za Republiku Srpsku jako visok 34,55 odsto, što je najviše od kada je uveden PDV. Zadovoljni smo koeficijentom, ali, isto tako, i da je bio manji, mi bismo glasali jer smo se tako dogovorili i u tom slučaju nećemo imati ovakvih problema da jedni drugima dugujemo", kaže Vidovićeva.

Na posljednjem sastanku Upravnog odbora UIO dogovoreno je da se u narednom periodu svaki put glasa za koeficijent za raspodjelu novca od indirektnih poreza, koji bude izračunala UIO, a koji se obračunava svaka tri mjeseca. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital